Goal nijmegen
— © ijshockeyfoto.nl

7 november 202321:39

Door Danny Micola von Fürstenrecht

Eerste officiële para ijshockey competitiewedstrijd

Afgelopen zaterdag was een historische dag voor de Nederlandse para ijshockeygemeenschap, want op de ijsbaan het Triavium in Nijmegen vond de allereerste officiële para ijshockey competitiewedstrijd plaats tussen twee Nederlandse teams, de Nijmegen Devils en de Amsterdam Tigers.

Door Oscar de Kunder;

De wedstrijd had alle ingrediënten die para ijshockey fascinerend maken: hard werken en doelpunten aan beide zijden van het ijs, met twee teams die aan elkaar gewaagd waren. De Nijmegenaren begonnen sterk, en al snel belandde de puck achter de Amsterdamse doelman Landheer, waarmee het thuisteam op voorsprong kwam. Een prachtig moment voor het nieuwe competitieteam. Maar het duurde niet lang voordat het Amsterdamse center Raa de stand weer in evenwicht bracht, en het stond 1-1.

Naarmate de eerste periode vorderde, kwamen beide teams goed op stoom. De Devils lieten zich nietvande wijs brengen door de weerstand van Amsterdam, en Devils center Akkerman scoorde tweemaal, waardoor de stand werd omgebogen naar 3-1 in het voordeel van de thuisploeg.

De laatste minuten van de eerste periode waren boeiend, omdat de Devils zichtbaar moeite hadden met de aanvallen van de Tigers uit de hoofdstad. De gasten verhoogden de druk en beide teams gingen de welverdiende pauze in met een 3-4 ruststand.

De tweede periode begon snel. Beide teams bleven veel doelpunten scoren, en al snel stond het 3-5, gevolgd door 4-5. De wedstrijd bleef spannend en eerlijk, en beide doelmannen moesten hard werken. Amsterdamse center Raa droeg meerdere doelpunten bij aan de score. Ondertussen bleven de Devils zich inzetten om de Tigers tegenstand te bieden, en Devils-speler Burghoorn scoorde zelfs zijn allereerste doelpunt in het para ijshockey, wat de score aan het einde van de tweede periode op 5-7 bracht.

In de derde periode bleven beide teams doorgaan met scoren. Vermoeidheid begon merkbaar toe te nemen, maar de doelpunten bleven vallen. De wedstrijd was een intense para-krachtmeting tussen de Devils en de Tigers, en beide teams waren duidelijk vermoeid na zo'n enerverende middag op het ijs. Uiteindelijk eindigde deze historische competitiewedstrijd in een 9-10 eindstand, waarbij de Amsterdam Tigers aan het langste eind trokken.

De terugwedstrijd tussen de Nijmegen Devils en de Amsterdam Tigers staat gepland op 14 januari en zal plaatsvinden op de Amsterdamse Jaap Eden IJsbaan.

Actie amsterdam
— © ijshockeyfoto.nl
Goal nijmegen
— © ijshockeyfoto.nl
Goal amsterdam
— © ijshockeyfoto.nl
Actie Nijmegen
— © ijshockeyfoto.nl