30 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

Eerste verlies voor Tilburg

Nijmegen Devils bezorgde Tilburg Trappers woensdagavond de eerste nederlaag van het seizoen en pakte in het voorbijgaan ook meteen de koppositie in de bekercompetitie. TJ Sakaluk nam twee goals voor zijn rekening, waaronder de winnende treffer.

De ontmoeting tussen Tilburg en Nijmegen was in ieder geval bijzonder spannend. Nijmegen speelde bij vlagen mooi combinatie-ijshockey en viel vooral op door het hoge tempo en onnodige defensieve foutjes. Trappers toonde enorme werklust en enkele aanvallers met een bijzonder neusje voor doelpunten. De wedstrijd werd pas in de slotminuten beslist, toen Marco Postma vanuit de draai de puck richting het doel schoot. De schijf raakte de stick van goudhaantje Sakaluk en caramboleerde over de schouder van Billy Thompson het net in.

Trappers-coach Larry Suarez was na afloop niet heel teleurgesteld. ‘Het is voor ons de derde wedstrijd in vijf dagen, terwijl we met een waslijst aan blessures zitten. Het team zit er gewoon een beetje doorheen. Als je dan nog bedenkt dat we in de derde periode ook nog zonder Stanislav Nazarov moesten spelen, omdat hij zijn schaats gebroken had en Jeroen van den Broek een forse schouderblessure opliep, kun je wel zeggen dat het team op zijn tandvlees liep.'

Competitievrije weekend
De coach smacht dan ook naar het competitievrije weekeinde zodat zijn selectie wat rust kan krijgen. ‘En toch hadden we de wedstrijd ook kunnen winnen. We missen een penaltyshot en krijgen in de slotfase nog een mooie break-away. Afgelopen weekeinde konden we de wedstrijd twee keer nog in de slotfase naar ons toetrekken, maar deze keer lukte het niet', aldus Suarez.

Zijn collega aan de andere kant, Frank Gentges, had genoten van de wedstrijd. ‘Wedstrijden tussen Nijmegen en Tilburg zijn voor het publiek heel bijzonder. Ik ben dan ook blij voor de Nijmeegse toeschouwers dat we gewonnen hebben. Voor mij gaat het vooral om de drie punten. We zijn vol voor de overwinning gegaan en hebben onze vijfde zege op rij geboekt. Dat is belangrijk voor de ploeg.'

Voortvarend uit de startblokken
Nijmegen kwam op de late woensdagavond voortvarend uit de startblokken met een reeks goede kansen in de openingsminuten. Deze druk werd beloond met een treffer van Levi Houkes, zijn vierde van het seizoen. Op aangeven van Stephan Kreuzmann schaatste hij in op Thompson en klopte hem hoog in het net. Trappers kwam pas in de wedstrijd door een straf tegen Rick Wijnen. Het team in het blauw verscheen direct in het aanvalsvak en via Taggart Desmet kwam het team op gelijke hoogte.

Enigszins tegen de verhouding van de wedstrijd in bracht Daryl Bat zijn team vijf minuten later op voorsprong, maar tegen de tijd dat Roger van der Waarden voor het rustsignaal floot stond Nijmegen weer voor. Jason Baclig en Brad Smulders scoorden beiden van dichtbij, terwijl Desmet op de strafbank zat. Voordat de thee was gezakt bij Nijmegen na de rust had Tilburg de stand echter weer gelijkgetrokken. Stanislav Nazarov klopte Boris Ackers met een mooi schot.

In de tweede periode zakte het niveau van de wedstrijd behoorlijk in. Veel fouten en matig opbouwend spel zorgden ervoor dat de ontmoeting niet bepaald sprankelde. De treffer van Nazarov was een mooie en dat gold na 34 minuten ook voor de goal van Greg McCarthy, die de puck op de powerplay goed binnenschiet via de binnenkant van de paal. Het penaltyshot van Daryl Bat is het laatste hoogtepunt van de periode, maar Boris Ackers staat goed in positie en keert het schot.

Laatste restanten energie
De openingsfase van de derde doorgang biedt weinig verbetering, maar na een paar minuten lijken beide vermoeide teams nog ergens de laatste restanten energie te vinden. Lance Monych en Matt Smith krijgen goede kansen voor Tilburg, terwijl Nijmegen zelfs wist te scoren. De goal wordt echter ten onrechte afgekeurd vanwege een te hoog geheven stick, die echter toebehoorde aan een Tilburgse speler.

Uiteindelijk is het een wat gelukkige treffer die Nijmegen de overwinning brengt. Hoe de puck er uiteindelijk inging, wisten de betrokkenen zelf na afloop amper, maar op de een of andere manier ploft de zwarte schijf achter Thompson in het net. Twee time-outs later, slordig puckverlies van Tilburg in het neutrale vak en kan Sakaluk met ijzige kalmpte de schijf in het intussen lege net schuiven.

Frank Gentges was na afloop tevreden over Boris Ackers, die gaandeweg de wedstrijd steeds beter ging spelen. ‘Je kunt nog steeds zien dat hij vijf maanden niet heeft gespeeld en hij gaat nog beter worden, maar hij sleepte ons er hier deels doorheen. Ik hoop nog steeds op een sterke tweede keeper zodat ze elkaar scherp kunnen houden. Wat dat betreft had ik het prachtig gevonden als Casper Swart het duel met Ackers aan was gegaan, maar dat is helaas niet gebeurd.'

Het positieve oordeel over de nieuwe Nijmeegse doelman kreeg bijval van Larry Suarez. ‘Boris speelde een uitstekende wedstrijd. Misschien wat onzeker in de openingsfase, maar daarna gewoon prima. Ik ken hem al vanaf zijn twaalfde en hij heeft een seizoen bij mij gespeeld in Schweinfurt. Ik weet zeker dat hij Nijmegen beter gaat maken.'