Nl germany cheer vs nl okt13 070213

7 februari 201323:00

Door Joep Meijsen

Eervol verlies Oranje tegen Dld

Oranje leed donderdagavond in de gloednieuwe ijsarena van Bietigheim een eervolle 5-1 nederlaag tegen gastland Duitsland. Geruime tijd leek het er echter op dat er meer mogelijk was voor het Nederlands team. Ian Meierdres maakte 47 saves en Marcel Kars nam de enige Nederlandse treffer voor zijn rekening.

Het was op papier kleinduimpje tegen de grote reus. Duitsland is een vaste gast in de A-poule en telt zo’n tien keer meer ijshockeyers dan Nederland. Op het ijs was dat soms ook wel zichtbaar. De Duitse fullprofs waren de bovenliggende partij voor het grootste deel van de wedstrijd, maar een voor iedere puck strijdend Nederland wist de Duitsers lange tijd bij te houden. Pas in de derde periode slaagde de ploeg van de verse bondscoach Pat Cortina erin definitief afstand te nemen van Nederland.

‘Het tempo van dit soort wedstrijden is anders. Onze spelers zijn in de eredivisie dit tempo niet gewend. Daardoor konden we het vanavond 25 tot 30 minuten volhouden. In de derde periode brak ons dat op’, stelde coach Barry Smith na afloop van de wedstrijd. Ook oud-captain Marcel Kars had dat gevoel. ‘Het kost tijd om te wennen aan ijshockey in een hogere versnelling. Maar ik had een groot deel van de wedstrijd een goed gevoel over wat we deden.’

Dat gold vooral voor de tweede periode, waarin Nederland kansen kreeg op een stunt en de gelijkmaker in de lucht hing. Alexander Barta had Duitsland in de eerste periode op voorsprong gebracht met een hard schot, enkele minuten later frommelde David Wolf de puck achter Ian Meierdres, na een nerveus begin van de wedstrijd voor de Duitsers. Nederland had zelfs wellicht het beste van de openingsfase.

Het was routinier Marcel Kars die Nederland in de tweede periode terugbracht in de wedstrijd. Raphael Joly vuurde het schot af, Rob Zepp gaf de rebound weg en Kars profiteerde. ‘Daarna kregen we echt heel goede kansen op de gelijkmaker. Een drie-op-een, een mogelijkheid voor Diederick Hagemeijer. Dan krijgen we aan het einde van de periode helaas de 3-1 tegen en dat was een belangrijk moment uit de wedstrijd.’ De treffer viel uit een hard diagonaal schot van wederom Alexander Barta.

Het zorgt ervoor dat Kars een gemengd gevoel overhoudt aan de wedstrijd. ‘Je krijgt maar één keer in de vier jaar de kans om je te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Vooraf moet je er vanuit gaan dat je de wedstrijd kunt winnen. Dan is de uitslag wellicht minder groot dan sommige mensen vooraf hadden gedacht, maar we zullen er morgen weer keihard tegenaan moeten.’

De drie een was inderdaad het keerpunt in de wedstrijd. Coach Smith: ‘Die derde goal was een energy drainer.’ Oranje had in de derde periode, onder meer door een aantal powerplays tegen, niet veel meer in te brengen. Via een deflectie van Michael Wolf en een treffer op de powerplay van Moritz Muller liepen de Duitsers uit naar een 5-1 overwinning, waardoor de ploeg op schema blijft voor kwalificatie voor Sotchi.

Met 47 saves was doelman Ian Meierdres de uitblinker aan de kant van Nederland. De doelman toonde zich vooral in één op ééns ijzersterk en zal een goede indruk hebben gemaakt op eventuele aanwezige scouts. Hij was na afloop ook redelijk positief. ‘We mogen absoluut niet klagen over het resultaat. We speelden heel gedisciplineerd en gaven constant goede druk naar voren. Daarmee maakten we het Duitsland behoorlijk lastig. Helaas zag je dat we moe raakten in de derde periode, waardoor we tegen een aantal straffen aanliepen.’

‘Maar het was een mooie ervaring om tegen een ploeg van dit niveau te mogen spelen. Waarschijnlijk het beste team waar ik ooit tegen heb gespeeld. Bij die jongens gaat alles in een hoog tempo en bijna alle pucks vallen perfect op de stick. Dat soort kleine puntjes maken dan wel het verschil’, aldus de doelman van Tilburg Trappers en de nationale ploeg.

Door het hoge tempo konden de drie wedstrijden in vier dagen weleens een probleem worden voor Oranje. ‘We moeten proberen om geen pucks weg te geven, want anders moet je achter die puck gaan aanjagen. Dat soort situaties leidt tot shifts waarbij je dan anderhalve minuut in het eigen vak staat te verdedigen. Daarom moeten we proberen om meer rust te bewaren in ons spel. We moeten er geen race van maken en proberen om simpeler te spelen.’