23 juli 200500:00

Door Joep Meijsen

Einde dreigt voor Flyers

De deelname van Heerenveen Flyers aan de competitie staat op losse schroeven. Aanleiding is een conflict tussen het bestuur van de ijshockeyclub en de vorig jaar debuterende hoofdsponsor Vadeko. Aanleiding is de dekking van een fors tekort op de begroting van vorig seizoen. Een kort geding moet redding brengen.

Dat meldt de Leeuwarder Courant. Verhalen over problemen in Heerenveen deden al langere tijd de ronde. Daarbij werd gesproken over een machtsstrijd tussen het bestuur van de Flyers en de hoofdsponsor. De Flyers hebben vooralsnog pas Ă©Ă©n speler vastliggen voor het nieuwe seizoen, Don Nichols.

'Met Van der Kooij hebben we een enorm enthousiaste sponosr, laat dat voorop staan. Hij heeft bij iedere bestuursvergadering gezeten, samen met zijn accountant. Lopende het seizoen hebben we, vooral door zijn enthousiasme, spelers aangetroken die ons meer geld kosten dan we ons begrotingswijs konden permitteren. Ook in andere zaken, zoals aankleding van het stadion in de play-offs en reclame, zijn we boven de begroting gegaan. Dit alles omdat de hoofdsponsor tijdens de vergaderingen aangaf daar garant voor te zullen staan', zegt voorzitter Gerd Lindemann van de Flyers in de krant.

De verwachting daarbij was dat Vadeko een aantal subsponsoren zou aanbrengen, ter waarde van minimaal zestigduizend euro. Dit bedrag is echter niet gehaald, waardoor de Flyers met een fors financieel gat kwamen te zitten. De Leeuwarder Courant noemt daarbij het bedrag van honderdduizend euro.

Overleg op hoog niveau moest een oplossing brengen. Hierbij waren onder meer de burgemeester van Heerenveen en de directeur van Thialf betrokken, alsmede het bestuur van de Flyers en vertegenwoordiger Johan Zijlstra van Vadeko. Directeur Van der Kooij van Vadeko kwam pas later in de vergadering binnen.

Hierbij werd een reddingsplan voor de Flyers opgesteld, waarbij het oude bestuur zou terugtreden. De komende vijf jaar wel garant zou staan voor vijftigduizend euro aan sponsorgeld, een nieuwe stichting, met een nieuw bestuur zou worden geformeerd. Alle partijen leken akkoord en het ijshockey leek gered.

Totdat Van der Kooij als een donderslag bij heldere hemel aankondigde niet akkoord te zijn. Flyers-advocaat Bert Kingma kreeg te horen dat de hoofsponsor zijn contract met de Flyers opzegt omdat er een te groot tekort op de begroting is. ' Dat is voor ons geen reden om het contract op te zeggen. Wij gaan nu in kort geding vragen of wij Vadeko aan het contract kunnen houden. Dat moet snel omdat voor 1 augustus de helft van het jaarlijkse sponsorbedrag moet zijn overgemaakt', aldus Kingma.

Zelfs winst in het kort geding zou de problemen van de Flyers nog niet oplossen. Lindemann: 'We zullen sowieso sportief een stap terug moeten doen. We willen en moeten met een behoorlijk lagere begroting gaan werken omdat we een aanzienlijk deel van de schulden weg willen werken. Dat kan alleen door bezuinigingen op de selectie. We zullen ons dan ook vooral op Nederlandse jongens richten.'