23 juni 200800:00

Door Joep Meijsen

Einde dreigt voor NY Rangers

Een ruzie tussen de NHL en de New York Rangers loopt hopeloos uit de hand. De liga dreigt nu met opheffing van de ijshockeyclub als deze een rechtszaak tegen de NHL niet opgeeft.

Het conflict begon twee jaar geleden toen de clubs stemden over de internetrechten. Een voorstel om deze over te dragen aan de liga werd met 25 tegen 3 stemmen aangenomen. De New York Rangers, via MSG eigendom van mediagigant Cablevision, was één van de partijen die tegen de deal stemde. Zij vinden dat zij zelf hun website beter kunnen runnen dan de NHL.

Toen het voorstel alsnog werd aangenomen besloot Rangers tot juridische stappen. Afgelopen september werd een aanklacht ingediend tegen de NHL als een kartel dat op schaamteloze wijze bezittingen van het team uitbuit. Dit zou ingaan tegen anti-kartel-wetgeving. Bovendien zou de NHL hopeloos falen bij het promoten van de sport.

Een eerste rechtsgang in november leverde geen resultaat op, volgens de rechter heeft Rangers geen poot om op te staan. Maar dat verhinderde de Rangers niet om een bodemprocedure op te starten. Intussen heeft de NHL ook een tegenproces opgestart omdat de Rangers hun contractuele verplichtingen met de liga en de andere 29 clubs niet na zou komen. De aanklacht gaat vergezeld van een schadeclaim.

De liga zegt dat als driekwart van de stemmen van de clubs voor zijn de Rangers-franchise kan worden beboet, geschorst of zelfs opgeheven. Volgens diverse insiders zouden er al scenario's de ronde doen waarbij de NHL direct een nieuwe franchise zou toewijzen, die vervolgens zijn wedstrijden gaat spelen in een nieuwe arena in Brooklyn. De Rangers noemen de dreigementen van de liga ‘intimidatie'.

Het is niet voor het eerst dat een club actie onderneemt tegen het feit dat de professionele sportliga's in de Verenigde Staten feitelijk feitelijk als een kartel zouden opereren die concurrentie onmogelijk maakt. In 1996 stapte American Football team Dallas Cowboys naar de rechter met een zaak tegen de NFL. Tot een uitspraak kwam het echter niet omdat de zaak buiten de rechtszaak werd geschikt.