Nijb logo

9 april 201511:10

Door Remco

Einde voor CTO/NIJA-project

Het project rond centrale opleiding van talentvolle jeugd in Eindhoven, ooit begonnen als het CTO en nu actief onder de naam Nederlandse IJshockey Academie, wordt gestopt.

Dat is gisteravond aan ouders en spelers medegedeeld tijdens een bijeenkomt in Eindhoven. Belangrijkste aanleiding voor het stoppen van het traject is de penibele financiële situatie binnen de Nederlandse IJshockeybond. Tijdens de jaarvergadering eind januari bleek dat de bond afstevende op een tekort van anderhalve ton op een budget van zes ton.

Het systeem waarbij onderwijs en intensieve ijshockeytrainingen werden gecombineerd op een centrale locatie begon in 2009. Toenmalig technisch directeur van NOCNSF Maurits Hendriks deed de eerste face-off voor het systeem waar vanuit de ijshockeybond jaren aan was gewerkt. Tommie Hartogs was de eerste hoofdcoach van de verzamelplek van talentvolle spelers.

In mei 2013 ging het CTO over in de Nederlandse IJshockey Academie als gevolg van de veranderde geldstromen vanuit NOCNSF. De afgelopen jaren kozen verschillende talentvolle Nederlandse spelers al voor de weg via een buitenlandse jeugdcompetitie. Zo stonden in de finale om het Duitse jeugdkampioenschap twee Nederlandse spelers tegenover elkaar. Daarnaast wordt op verschillende plekken in Nederland gewerkt aan regionale talentcentra om de opleiding van jeugd op gang te houden.