RBS Homepage

6 augustus 202208:00

Door Danny Micola von F√ľrstenrecht

Eindelijk weer IJshockey; de Ron Bertelingschaal

Strijd om Ron Bertelingschaal in teken van Stichting Hartekind

Op zaterdag 24 september vindt in de Amsterdamse Jaap Eden ijshal de strijd om de Ron Bertelingschaal plaats, één van de absolute hoogtepunten in het vaderlandse ijshockey. Tijdens deze jaarlijkse wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar staat dit keer het goede doel Stichting Hartekind centraal.

Op zaterdag 24 september wordt bepaald welke club met de Ron Bertelingschaal aan de haal gaat, UltimAir Hijs Hokij Den Haag of Unis Flyers Heerenveen. De beide teams en hun enthousiaste fans staan garant voor topsport op het scherpst van de snede. Snel, spannend, maar fair en zoals in het ijshockey gebruikelijk met wederzijds respect. De wedstrijd begint om 17.00 uur.

We're exited to get the season started with the Ron Bertelingschaal. Hopefully we can see a full Jaap Eden Hall and give the fans a great hockey game.

— Mike Nason Coach Unis Flyers

Stichting Hartekind

Het duel om de Ron Bertelingschaal staat ook in het teken van het goede doel. De opbrengst van de dag gaat namelijk naar Stichting Hartekind. Nederland telt meer dan 25.000 kinderen met een hartafwijking. Ongeveer tweederde van deze hartekinderen moet vlak na hun geboorte één of meer levensreddende operatie(s) ondergaan. Daarnaast hebben hartekinderen vaak een kortere levensverwachting en worden ze geconfronteerd met beperkingen door hartfalen, hartritmestoornissen en/of opgelopen hersenschade. Bovendien overlijden jaarlijks zo’n 150 hartekinderen aan een hartafwijking. Waarmee een hartafwijking doodsoorzaak nummer 1 is onder kinderen tot 15 jaar.

Stichting Hartekind Logo

Stichting Hartekind zet zich in voor het vergroten van de overlevingskansen van Hartekinderen en het verbeteren van kwaliteit van leven. Dat doet de stichting met name door de financiering van wetenschappelijk onderzoek, de organisatie en ondersteuning van evenementen en initiatieven en het geven van voorlichting aan ouders.


Bestuursvoorzitter Joost Riphagen van de Stichting Hartekind -zelf vader van een Hartekind- is blij met het initiatief van de bond. ‚ÄėIk vind het geweldig dat IJshockey Nederland dit wil doen en onze stichting dit jaar steunt. Het laat zien dat het ijshockey zich als sport maatschappelijk betrokken voelt.‚Äô Iedereen die de wedstrijd om de Ron Bertelingschaal bijwoont wordt in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met Stichting Hartekind. Joost Riphagen: ‚ÄėWij zullen tijdens het evenement om de Ron Bertelingschaal aanwezig zijn om te laten zien waar Stichting Hartekind voor staat.

Doneer

Wil je zelf maandelijks financieel bijdragen aan Stichting Hartekind? Al met ‚ā¨5 per maand strijd je mee om de overlevingskans van hartekinderen in de toekomst te vergroten en hen onbezorgd kind te laten zijn.

Ron Berteling

De strijd om de Ron Berteling Schaal vindt sinds 2007 plaats als opening van het nieuwe ijshockeyseizoen. De strijd om deze supercup is vernoemd naar Ron Berteling, in het Nederlandse ijshockey van buitencategorie als speler, trainer-coach en ambassadeur van zijn sport. Het leverde hem de eretitel ‚ÄėMister IJshockey‚Äô op.

Berteling is de absolute recordinternational in het vaderlandse ijshockey. Van 1976 tot 1999 speelde hij 213 interlands, waarin hij 92 doelpunten maakte en bovendien 103 assists op zijn naam schreef. Na zijn spelerscarrière bleef hij in verschillende hoedanigheden betrokken bij de ijshockeysport. Als trainer-coach had hij heel lang de Amsterdam Tigers onder zijn hoede.

Dat de jaarlijkse wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar zijn naam draagt noemt de Amsterdammer heel bijzonder. ‚ÄėIn 2007, toen ik mijn 50e verjaardag vierde, is mijn naam verbonden aan deze wedstrijd, die ik op zich een heel goed initiatief vind. Ik was daarmee zeer vereerd en dat ben ik nog steeds.‚Äô

Vlak voor de coronacrisis nam Berteling afscheid als hoofdtrainer van ijshockeyclub Alcmaria Flames in Alkmaar. ‚ÄėIk heb daar vier leuke jaren gehad‚Äô, kijkt Berteling terug. Maar stilzitten is er voor Mister IJshockey niet bij. ‚ÄėSamen met Wil Zwarthoed doe ik de coaching van het nationaal mannenteam U20. Verder ben ik bezig met de ijshockeyschool in Amsterdam en coach ik de U9 van de Amsterdam Tigers, het team waarin mijn kleinzoon speelt.‚Äô

Zijn grote staat van dienst binnen de ijshockeysport is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. De IIHF heeft Ron Berteling enige tijd geleden de prestigieuze Torriani Award toegekend. De internationale ijshockeyfederatie heeft deze Award in het leven geroepen om uitzonderlijke ijshockeyers uit kleinere landen te eren. Hij zou deze onderscheiding in het voorjaar van 2020 in ontvangst nemen, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Ron Berteling: ‚ÄėDoor de coronacrisis kon deze onderscheiding in 2020 en 2021 niet worden uitgereikt maar op 29 mei 2022 mocht Ron hem eindelijk in ontvangst nemen:

Ron Berteling in IIHF Hall of Fame 🏒 IJshockey Nederland

Historie

Wie heeft er meer de schaal gewonnen?

Ron Berteling Schaal 🏒 IJshockey Nederland en je krijgt de volledige lijst.

Media

Algemene voor¬≠waar¬≠den media accred¬≠i¬≠tatie en aanvraag: Algemene voorwaarden media accreditatie en‚Ķ 🏒 IJshockey Nederland