Wc2015 GB

18 april 201513:02

Door Joep Meijsen

Eindhoven Dag 6  Groot-Brittannië

Oranje maakt na de zege tegen Kroatië nog kans op een medaille, maar kan ook nog degraderen. Punten tegen Groot-Brittannië vanavond zouden dan ook meer dan welkom zijn. De Britten zelf kunnen echter tegen Nederland promotie veiligstellen voor een tjokvolle hal in Eindhoven.

De Britten kwamen met niet al te hoge verwachtingen naar Eindhoven. Zuid-Korea en Kroatië waren immers de torenhoge favorieten voor de titel. Tegen Kroatië op de openingsdag behaalden de Britten een verrassende zege. Vlak voor tijd werd een gelijkmaker gescoord en in overtime de winnende treffer. Na een moeizame zege op Estland werd daarna ook nog gestunt tegen Zuid-Korea, een wedstrijd waarin een 0-2 achterstand werd weggewerkt. De winnende goal was een wonderbaarlijk penaltyshot.

Daarmee zijn de, zoals gebruikelijk door een imposant legioen supporters gesteunde, Britten plotsklaps de torenhoge favoriet. Het is de vraag wat die druk doet bij het tot nu toe zeer onbevangen en enthousiast spelende team. Het zou in ieder geval een interessante winnaar zijn van de poule. De Britten spelen vrijwel alleen maar met spelers uit eigen land en kiezen bewust niet meer voor spelers met een dubbele nationaliteit.

Een punt van zorg is wel de toestand in de hoogste liga in Groot-Brittannië. Het maximale aantal imports wordt daar komend seizoen verhoogd van twaalf naar dertien, waardoor alleen gevestigde Britse spelers nog een belangrijke rol spelen en clubs slechts aarzelend kiezen voor jonge Britten, wat de doorstroming naar de nationale ploeg niet ten goede komt.

Oranje zal op zijn beurt veel moed hebben geput uit de overwinning op Kroatië. Na afloop van de wedstrijd prees doelman Martijn Oosterwijk de veerkracht van de ploeg na de snelle achterstand in de wedstrijd. Op de rustdag heeft de ploeg het rustig aan gedaan. Op de vrijwillige avondtraining was onder meer een schaatsende Nardo Nagtzaam te zien. De forward die vorige week zijn profdebuut maakte in Noord-Amerika miste de wedstrijd tegen de Kroaten met een blessure.

De dag begint met de ontmoeting tussen Zuid-Korea en Litouwen. De Koreanen zullen moeten winnen om in ieder geval de druk op de Britten in stand te houden. Litouwen heeft echter ook zes punten in het toernooi en heeft daarmee ook nog kansen mochten de Britten de druk niet aankunnen. De middagwedstrijd is voor Nederland van belang. Kroatië speelt tegen Estland en het is in het belang van Oranje dat de Esten op nul punten blijven. Estland is de tegenstander van Nederland op de slotdag.

Er zijn aan de kassa nog enkele extra gecreëerde staanplaatsen te koop.

Foto: Marco Spelten