31 mei 200800:00

Door Joep Meijsen

Eindhoven gelooft in plan

De plannen voor de terugkeer van ijshockey op eredivisieniveau in Eindhoven vorderen. In juni wordt een topsportstichting opgericht en op 1 juli wil deze zich inschrijven voor deelname op het hoogste niveau. De begroting moet zo'n drie ton gaan bedragen.

Dat zegt de beoogde voorzitter van de Eindhovense stichting, Paul Marx, in Brabants Dagblad. Marx is een voormalig bestuurslid in Geleen en in het dagelijks leven werkzaam bij een grote bank. De organisatie wil de komende periode nog een ton ophalen om de begroting sluitend te maken.

‘Op zich is twee ton al voldoende om een eredivisieteam op te zetten, we zien het alleen niet zitten om met een minimaal budget aan de competitie te beginnen. Onze doelstelling is de play-offs halen en met een kleine reserve aan het tweede jaar te kunnen beginnen. Daarvoor heb je drie ton nodig', aldus Marx in de krant. De organisatie heeft nog geen hoofdsponsor, maar rekent erop het gat eventueel ook met enkele kleinere sponsoren te kunnen dekken.

De club wil gaan werken met een selectie van 22 spelers, waarvan er zo'n tien afkomstig zijn uit het buitenland. Eind volgende week hoopt Marx ook dat de gesprekken met een nieuwe coach zijn afgerond. Daarnaast zouden zo'n twaalf Nederlandse spelers op het punt staan een intentieverklaring te ondertekenen. Concrete namen noemt Marx nog niet. De selectie moet mee gaan doen om de play-offs.

De club gaat in ieder geval niet als Kemphanen door het leven, de vroegere naam van de Eindhovense teams in de eredivisie. Een Eindhovens recreantenteam dat onder die naam speelt, verhindert dit volgens Marx: ‘Zij wilden de naam alleen met ons delen als wij voldeden aan hun exorbitante eisen. Die willen wij onder geen enkele voorwaarde inwilligen.'

Daarmee dreigt het druk te worden op het hoogste niveau in Nederland. Ook Utrecht heeft de ambitie getoond terug te willen komen op het hoogste niveau. De nieuwkomer van afgelopen seizoen, Groningen, heeft bovendien aangegeven in principe ook door te willen gaan op het hoogste niveau. Daardoor zouden er volgend jaar negen clubs actief zijn in de eredivisie.

De andere club in Noord-Brabant, Den Bosch, maakt komend seizoen een comeback in de Eerste Divisie.