Kemphanen anthony close 0809

24 januari 200900:00

Door Joep Meijsen

Eindhoven legt Anthony vast

Eindhoven Kemphanen maakt een begin met de selectie voor het volgende seizoen. Het management heeft overeenstemming bereikt met doelman Matt Anthony.

De goalie wordt algemeen gezien als een belangrijke factor in het tot nu toe respectabele seizoen van Eindhoven, dat dit jaar na meer dan tien jaar weer uitkomt op het hoogste niveau in Nederland. De ploeg van coach Leo van den Thillart staat op dit moment zevende op de ranglijst, maar heeft uitzicht op een betere positie. Het team won vorige week beide wedstrijden en heeft vanavond het sleutelduel tegen directe concurrent Groningen op het programma staan.

De 24-jarige uit Wheatley in Ontario afkomstige doelman maakte afgelopen oktober zijn debuut in de Nederlandse competitie. Daarvoor had hij enkele jaren in de Canadese universiteitscompetitie gespeeld voor Dalhousie University in Halifax in de provincie Nova Scotia. Vorig jaar keepte hij daar slechts vijf wedstrijden, waardoor zijn niveau vooraf moeilijk in te schatten viel. Anthony blijkt echter een schot in de roos.

Als junior speelde hij drie seizoenen op hoog niveau voor Windsor Spitfires in de Ontario Hockey League, één van de beste jeugdcompetities ter wereld. n zijn eerste seizoen daar, kwam ook ex-Den Haag-goalie Brock McGillis uit voor deze ploeg. In zijn derde jaar was Anthony de eerste man bij de Spitfires en speelde in totaal 54 wedstrijden, waarin hij een verdienstelijk savepercentage van .902 op zijn naam bracht. Na een uitstapje een jaar later op lager jeugdniveau, maakte hij de overstap naar Dalhousie University, waar hij onder meer Engelse literatuur studeerde en uitkwam voor het ijshockeyteam.