Kemphanen hilbert2 0809

5 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

Eindhoven stunt bij debuut

Eindhoven Kemphanen kende de best mogelijke start van de comeback in de eredivisie. De ploeg won de uitwedstrijd in Groningen. Tilburg Trappers pakte met gemak de eerste hoofdprijs en Amsterdam verraste in eigen huis Geleen.

Groningen Grizzlies - Eindhoven Kemphanen 2-3

Eindhoven liet tijdens de oefenwedstrijden al zien een ploeg te hebben die voor verrassingen kon zorgen. Dat gebeurde al meteen in de eerste de beste wedstrijd. Zo'n 350 toeschouwers waren afgekomen op de eerste seizoenswedstrijd van Groningen, dat de selectie ook fors vernieuwd had.

Robbert Marcelis, Kevin Galerno en Tyler Hilbert pikten alledrie een goal en een assist op namens Kemphanen, terwijl Lance Morrisson beide treffers voor Groningen voor zijn rekening nam. Bij Eindhoven overigens nog een verrassing in de opstelling. Verdediger Nick Verbruggen, die de afgelopen jaren in Nijmegen speelde, stond op het ijs bij de Kemphanen.

Eindhoven profiteerde optimaal van een straf tegen Preston Cicchine, die wegens holding werd weggestuurd en vervolgens ook nog tien minuten kreeg wegens protesteren. In de powerplay zorgde Kevin Galerno voor de openingstreffer en niet veel later was het Robbert Marcelis die de voorsprong verdubbelde op een assist van dezelfde import. Lance Morrison zorgde ervoor dat de gastheren hoop hielden op een positief resultaat.

Het mocht niet zo zijn. Tyler Hilbert zorgde er in de tweede periode voor dat Eindhoven opnieuw een marge van twee doelpunten opbouwde en Groningen slaagde er in de rest van de wedstrijd niet meer in dat gat te overbruggen. Met nog iets meer dan een minuut te spelen bracht Lance Morrison de spanning nog even terug, maar een volle minuut met een extra aanvaller was onvoldoende om Matt Anthony te kloppen en overtime af te dwingen.

Heerenveen Flyers - Tilburg Trappers 1-9

De twee finalisten van vorig jaar stonden opnieuw tegenover elkaar in de strijd om de Ron Bertelingschaal. Een strijd werd het zoals vooraf al verwacht nooit. Zo'n 450 toeschouwers waren aanwezig in Thialf om een afgetekende overwinning van Tilburg Trappers te aanschouwen. Bob Teunissen had drie goals en de eerste lijn van Trappers grossierde in punten.

De voorbereidingen van de beide teams waren ook enorm uiteenlopend. Trappers kende een redelijk soepele voorbereiding, terwijl Flyers eigenlijk pas net op het ijs staat. Dat was te zien in de wedstrijd. De eerste periode kon Heerenveen de schade nog beperkt houden tot tegendoelpunten van Bob Teunissen en Don Nichols, maar in de tweede doorgang gingen de sluisdeuren helemaal open.

Liefst zeven keer scoorde Trappers, waarbij Matt Smith, Taggart Desmet, Daryl Bat, Lance Monych en weer twee keer Teunissen de treffers voor hun rekening namen. Michael Nason zorgde voor een lichtpuntje door zijn eerste doelpunt van het nieuwe seizoen te scoren. In de derde periode werd er daarna geen afstraffing van gemaakt. De Ron Bertelingschaal completeert voor Trappers het prijzenpakket van vorig jaar. Op zondag begint de jacht op de volgende set prijzen.

Amstel Tijgers - Eaters Geleen 3-1

Het seizoensdebuut van het ambitieuze Geleen leverde een 3-1 nederlaag op tegen Amsterdam. Daar speelden alle spelers die op proef waren, Craig Sanders, Kristjan Jefkins en Kent Merrian mee. Ook in de opstelling stond Evander Hansen, die de afgelopen jaren in het Duitse juniorenijshockey actief was. Vooraf was de voorspelling van de meeste ijshockeyfans dat Eaters er met de punten vandoor zou gaan, maar uiteindelijk scoorde Amstel Tijgers de eerste punten van het seizoen.

De wedstrijd was niet van een hoog kaliber, met veel rommelige combinaties. Dat leverde in de eerste periode geen doelpunten op. Pas halverwege de ontmoeting werd deze opengebroken. Bryan Hoogenraad scoorde na een goede combinatie tussen Andre Gill en Marcel Kars. Diezelfde Gill nam twee minuten later persoonlijk de tweede goal voor zijn rekening.

Nadat Jake Brenk na enkele minuten in de derde periode voor de aansluitingstreffer had gezorgd, leek het nog even spannend te worden in de met slechts 235 toeschouwers bezette Jaap Edenhal, maar Craig Sanders maakte met zijn eerste goal in Amsterdamse dienst een einde aan alle speculaties. Andre Gill was ook bij deze treffer betrokken.