Kemphanen Kovar intro

15 september 200900:00

Door Joep Meijsen

Eindhoven trekt Tsjech aan

Eindhoven heeft een vervanger aangetrokken voor de afgehaakte Rus Luchinkin. Het gaat om de 25-jarige Tsjech Robin Kovar, die vorig jaar op het hoogste niveau in Slowakije actief was.

Kovar speelde afgelopen seizoen voor HK32 Lipovsky Mikulas in de Slowaakse Extraliga. In 51 wedstrijden was hij daar goed voor vijftien goals en zestien assists. Kovar kreeg zijn opleiding bij de bekende Tsjechische topclub Vsetin. In 2002 werd hij door de Edmonton Oilers gedraft in de vierde ronde van de NHL-draft. Hij werd gekozen als 123e speler.

De speler was echter nooit actief in het systeem van de Oilers. Kovar speelde wel drie jaar in major junior. Twee jaar voor Vancouver Giants en een half seizoen bij Regina Pats. In zijn beste jaar had hij dertien goals en 29 assists in 71 wedstrijden. In 2003/04 keerde hij terug naar Tsjechië, waar hij onder meer enkele wedstrijden in de hoofdmacht van Vsetin speelde.

Een jaar later was zijn langste seizoen op het hoogste niveau in zijn geboorteland. In 37 wedstrijden voor Vsetin kwam hij tot zeven goals en drie assists. In de jaren daarna kwam hij op het hoogste niveau uit voor Zlin, maar kwam hij ook veel uit op het tweede niveau in eigen land. Vorig jaar stapte hij over naar de Slowaakse liga, nu gevolgd door de stap naar Nederland.

‘Met Robin zijn we er, wonderwel in zeer korte tijd, in geslaagd een rasechte aanvaller van internationale allure en staat van dienst aan te trekken, welke perfect past in ons ideale plaatje van de selectie. Zijn spelinzicht en wonderbaarlijke stick behendigheid zijn een lust voor het oog en zal menig toeschouwer verrassen', aldus Tommie Hartogs, technisch directeur van Eindhoven Kemphanen in het persbericht.