Kemphanen anthony close 0809

2 oktober 200900:00

Eindhoven wint matige derby

Eindhoven Kemphanen won de eerste Brabantse derby van dit seizoen. In Tilburg won Eindhoven met 0-2. Sergei Chernyavsky en Bob Teunissen maakten de doelpunten voor de bezoekers.

Voorafgaand aan de ontmoeting vond een indrukwekkende minuut stilte plaats ter nagedachtenis van Ilse Robben die afgelopen week de strijd tegen kanker verloor. Tevens vond rondom de wedstrijd in Stappegoor een collecte plaats ten behoeve van Pink Ribbon.

De wedstrijd zelf kwam geen moment op gang en draaide uit op een teleurstellende voorstelling. De eerste kleine kansjes waren voor Tilburg maar na vier minuten opende Sergei Chernyavsky de score door een schot van Robin Kovar te verlengen. De rest van de periode werd gekenmerkt door straffen en powerplays. Scheidsrechter Ruud van Baast liet weinig toe met als gevolg dat beide teams niet in het ritme kwamen. Uiteindelijk stonden er twintig strafminuten op het bord na de eerste periode terwijl de wedstrijd mat begon en bleef.

Tilburg Trappers kon niet profiteren van de vier powerplays. Aanvaller Peter van Biezen: ‘Ik vond dat we de eerste tien minuten nog goed speelden, daarna was het echter niks meer. De vonken vlogen er niet vanaf mede door de vele straffen. Die waren vaak nog in ons voordeel maar we hebben die kansen niet gegrepen.'

Eindhoven wist aan het einde van de periode nog wel toe te slaan met twee Tilburgers op de strafbank. De ploeg van coach Leo van den Thillart speelde dat numerike overwicht prima uit. Ivy van den Heuvel legde met een fraaie pass de puck panklaar voor captain Bob Teunissen. De voormalig Trapper had dan ook geen enkel probleem om de puck achter Yutaka Fukufuji te leggen: 0-2.

In de tweede periode viel bijzonder weinig te beleven. Beide ploegen waren redelijk aan elkaar gewaagd maar Eindhoven toonde aanvallend meer daadkracht. Het valt op dat Tilburg een echte afmaker mist. Dat is voor de Tilburgse fans even wennen na seizoenen met kanjers als Mike Lalonde, Brendan Bernakevitch en Taggart Desmet. Van Biezen: ‘We weten dat we scorend vermogen hebben ingeleverd maar vandaag hebben we zelfs weinig grote, open kansen kunnen creëren. Behalve dan het penalty shot voor Daryl Bat maar de goalie van Eindhoven maakte daarbij een prachtige redding.'

Van Biezen doelt op de gebeurtenissen halverwege de slotperiode. Daryl Bat vloog op kenmerkende wijze over het ijs richting goalie Matt Anthony. De verdediging van Eindhoven kon niet anders dan ingrijpen waardoor van Baast terecht een penalty shot toekende aan Bat. De Canadees leek niks verkeerd te doen bij de uitvoering van het penalty shot maar zag zijn inzet toch gekeerd worden door Anthony. Vlak daarna kreeg Trappers nog een powerplay waardoor het publiek eventjes hoop kreeg. Tijdens die twee minuten wist Trappers namelijk voor het eerst Eindhoven onder druk te zetten. Kemphanen kreeg de puck niet uit het vak maar Tilburg deed alles behalve schieten op het doel van Anthony. Daardoor wist Tilburg voor het eerst sinds bijna vijf jaar niet te scoren in een thuiswedstrijd.

Een slotoffensief van de thuisploeg bleef ook uit. Eindhoven kreeg in de laatste vijf minuten wel een aantal opgelegde kansen maar weigerde de score op te voeren. Zelfs met Fukufuji op de bank kreeg Kemphanen de puck niet meer in het net.

Van Biezen bleef realistisch na afloop: ‘Ik heb al eerder gezegd dat het begin moeilijk zal worden voor ons en dat we langzaam zullen groeien gedurende het seizoen. Ik moet wel complimenten geven aan onze derde lijn met Onur Mete, Ritchie van Hulten en Jeroen van den Broek. Zij deden het uitstekend.'

Morgen vervolgt Trappers de bekercompetitie met een uitwedstrijd in Groningen. Van Biezen: ‘Ik denk niet dat het een makkelijke wedstrijd wordt ondanks het feit dat Groningen al een keer met grote cijfers heeft verloren. Het zal geen team zijn dat voor de prijzen gaat spelen maar incidenteel kunnen zij voor verrassingen zorgen.'

Eindhoven Kemphanen blijft op de tweede plaats achter landskampioen Den Haag. De ploeg toont aan een flinke stap vooruit te hebben gemaakt. Vorig jaar verloor Eindhoven alle ontmoetingen met Tilburg. Met die negatieve reeks heeft Kemphanen al snel korte metten gemaakt. Morgen wacht voor Eindhoven de topper in eigen huis tegen Den Haag.