27 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

Emperors langs Geleen

Nijmegen Emperors was in eigen huis nipt te sterk voor Eaters Geleen. De ontmoeting moest op penaltyshots worden beslist, waarin Mikael Sjöström zich uiteindelijk tot held van de Keizerstad kroonde. Het tweede team van Trappers was met 6-3 succesvol tegen Zoetermeer. Wolves walste over Groningen heen.

Nijmegen - Geleen 4-3 (OT)
Doelman Tommi Niemela van Nijmegen had een opmerkelijke wedstrijd. Niet alleen speelde hij tegen zijn voorganger, hij opende ook nog de wedstrijd met een enorme blunder, maar eindigde de wedstrijd terwijl zijn naam door het Triavium gonste nadat hij drie van de vier penaltyshots van Geleen had gestopt.

De blunder van de goalie, waarbij hij de puck achter het doel niet goed afklemde, stelde Jamie Visser al na twee minuten in staat de openingstreffer kinderlijk eenvoudig binnen te schieten. Luttele minuten later vuurde Andrew Dickson tijdens de eerste Geleense powerplay hard raak vanaf de blauwe lijn, waardoor de ruststand van 2-0 op het bord kwam.

De wedstrijd was een interessante confrontatie tussen het snelle Europese ijshockey van Nijmegen en de fysieke Canadese stijl van Geleen. Dit leidde in ieder geval tot een fors aantal powerplays, waarbij de Limburgse spelers de meeste tijd doorbrachten op de strafbank. Alledrie de treffers van Nijmegen in de tweede periode werden dan ook op de powerplay gescoord.

John Versteeg schoot de puck al vroeg in de tweede doorgang in de bovenhoek, halverwege de wedstrijd schoot Anders Dahlin de puck via een Geleense stick binnen, terwijl vier minuten voor het fluitsignaal van scheidsrechter Bergman een inzet van Tobias Jensen achter Casper Swart dwarrelde. Tussendoor toonde Brian McGarry een uitstekende stickhandling door een rebound op een schot van Andrew Dickson binnen te werken.

Aangezien in de derde periode, noch in de overtime gescoord werd, kwam het op penaltyshots aan. Namens Nijmegen scoorden John Versteeg en Mikael Sjöstrom, terwijl voor Geleen alleen Akim Ramoul het net wist te vinden. Hierdoor blijft Nijmegen in de strijd om een plek in de finale van de Challenge Cup, maar heeft Geleen de zaak niet meer in eigen hand.

Het lijkt erop alsof de wedstrijd zondag tussen Geleen en Nijmegen en een week later Tilburg - Nijmegen beslissend worden. Mede doordat deze wedstrijd in overtime eindigde heeft Trappers daarbij de beste papieren in handen.

Tilburg 2 - Zoetermeer 6-3
Voor zo'n 250 toeschouwers had het tweede team van Tilburg weinig moeite met het dit seizoen nog puntloze Zoetermeer. Na de eerste periode had het team van Nick Rohde al een comfortabele 4-1 voorsprong, die in het restant van de ontmoeting werd uitgebouwd naar 6-3.

Angelo en Ritchie van Hulten hadden ieder twee goals en een assist namens Trappers, terwijl ook Jeffrey Melissant en Tim Donders het net achter doelman Rene de L'Ecluse wist te vinden. Bij Zoetermeer speelde de Canadees Craig Deboice weer mee, die ook vorig jaar voor Panters uitkwam. Hij scoorde twee keer op aangeven van speler-coach Jeroen Admiraal. De derde treffer van Zoetermeer kwam op naam van Marco Bommezijn.

Zoetermeer en Dordrecht zijn daarmee nog de enige puntloze ploegen in de Challenge Cup.

Den Haag - Groningen 11 - 1
Grizzlies is de ploeg uit de Eerste Divisie die de meeste weerstand biedt in de Challenge Cup. Vorige week werd maar nipt verloren van Amsterdam, terwijl ook de thuiswedstrijd tegen Den Haag een spannende ontmoeting was. Daarvan was echter in de terugwedstrijd nauwelijks sprake.

Jan-Jaap Natte heeft een meer dan uitstekende Challenge Cup namens de Hagenezen en wist liefst vier keer het net te vinden tegen Groningen. De aanvaller tekende daarnaast ook nog voor twee assists. Matt Armstrong, John Gurskis en Tony Demelinne scoorden ieder twee keer, terwijl Andri Salomonson de overgebleven treffer voor zijn rekening nam in de 11-1 zege.

De eretreffer van de ploeg uit het noorden des lands kwam van de stick van Nick Thiros, op aangeven van Juha Kaari. Door de winst kruipt Den Haag weer boven Amsterdam op de ranglijst, met een wedstrijd meer gespeeld overigens, waardoor de ontmoeting tussen beide teams komende zaterdag in Den Haag een pikante ontmoeting wordt, die waarschijnlijk gaat bepalen wie zich voor de finale van de Challenge Cup gaat plaatsen.