10 mei 200600:00

Door Joep Meijsen

Emperors op Zweedse toer

Nijmegen Emperors gaat het komende seizoen op de Zweedse toer. De regerende landskampioen heeft de 61-jarige Hakan Nygren aangetrokken als nieuwe hoofdcoach. Hij kondigt aan enkele Scandinavische spelers mee te nemen.

Met het aantrekken van Nygren kiest Nijmegen voor een nieuwe koers. De succescoach van het afgelopen jaar, Larry Sacharuk, keert niet terug. Hij was slechts tijdelijk in Nijmegen en gaat zich weer bezighouden met zijn ijshockeyschool in Canada.

Nygren is een bekende naam in het Zweedse ijshockey. Als speler kwam hij in het verleden uit voor Modo, het absolute topteam in Zweden. Daarnaast was hij als international actief voor de Tre Kroner. Hij haalde twee keer zilver en Ă©Ă©n keer brons tijdens WK's. Nadat hij op 32-jarige leeftijd zijn schaatsen in de wilgen hing, stortte hij zich op coaching.

De afgelopen jaren was hij op verschillende niveaus actief als coach. Zo werkte hij zes jaar als hoofdcoach in de hoogste Zweedse divisie en was hij ook op het hoogste niveau actief in Finland, Noorwegen en Denemarken. Bij dat laatste land was hij zelfs enige tijd assistent-bondscoach. Opvallend is dat hij halverwege de jaren negentig als coach werkte bij het Deense Esjberg, de ploeg van het beruchte Europacup-incident met de toenmalige Flame Guards Nijmegen.

'In sport draait alles om winnen. En ik kan ook niet zegen of ik meer voor aanval of meer voor verdedigend ijshockey kies. IJshockey is een two-way sport. Als je de puck hebt val je aan. Anders verdedig je. Ik ga uit van een solide defensie, maar hoop het publiek ook iets te bieden', zegt hij in een vraaggesprek met dagblad De Gelderlander.

De coach beseft dat hem als opvolger van de succesvolle Larry Sacharuk een moeilijke taak wacht. 'Het zal niet makkelijk zijn om de prestatie van vorig seizoen te herhalen. Ik zal spelers meenemen waar ik eerder mee gewerkt heb. Scandinavische ijshockeyers, ja. Bij Canadezen is het altijd maar afwachten wat je in de kuip hebt. Vaak onderschatten die de sterkte van de competitie. Ze zijn in Nederland om te ijshockeyen, niet om feest te vieren. Want dan hebben ze aan mijn de verkeerde.'

Het contract met Nygren werd door Nijmegen al enige tijd geleden getekend. De coach is dan ook al actief bezig met het nieuwe seizoen. De afgelopen periode was hij daarvoor ook enige tijd in Nederland. In augustus verhuist hij definitief naar Nijmegen om de voorbereidingen op de nieuwe jaargang te leiden.