12 november 200600:00

Door [email protected]

Emperors temmen Tijgers

Verdediger Tobias Jenssen scoorde twee maal in de 5-1 zege van Nijmegen Emperors op Amsterdam Tijgers. In Geleen nam Tilburg Trappers revanche op de nederlaag tijdens hun vorige bezoek aan Glanerbrook. Eaters Geleen werd met 1-5 verslagen.

Nijmegen - Amsterdam 5-1
Amsterdam haalde twee minuten voor tijd bij een 4-1 stand goalie Pelletier van het ijs. 'Je moet wat proberen', zegt Amsterdam-coach Ron Berteling na afloop. 'Tommie (Hartogs) vroeg me of we het moesten doen en ik vond het een goed plan.' Het resulteerde in ieder geval in twee boeiende laatste minuten, waarin weliswaar weinig op het spel stond maar wel leuk werd geijshockeyed.

Nijmegen begon sterk aan de wedstrijd en dat betaalde zich in de achtste en negende minuut uit. In een scramble voor de goal was het Anders Dahlin die de losliggende puck in het net wist te schieten. Zo'n dertig seconden later zette jonkie Timothy Gerritsen een Amsterdamse verdediger compleet op het verkeerde been. De 18-jarige aanvaller kwam daarna vrij voor Pelletier en schoot beheerst in de korte hoek binnen.

Nijmegen kreeg enkele uitgelezen kansen om de score verder uit te bouwen, maar kon zelfs een 5 tegen 3 powerplay niet verzilveren. Amsterdam deed ondertussen haar best om terug in de wedstrijd te komen. Halverwege de tweede periode viel uiteindelijk de aansluitingstreffer. Anders Bertilsson vuurde een schot af uit de slot en Leo van de Thillart veranderde de puck voor de goal van richting om de goalie kansloos te laten.

Tommie Niemelä was woest dat scheidsrechter De Brabander de goal goedkeurde. 'Er stond een speler al een hele tijd in de crease tegen me aan te leunen', zegt de Fin na de wedstrijd. 'Op het moment dat de puck werd geschoten stond ik helemaal in het doel geduwd. Ik ging er blind vanuit dat de scheidsrechter de goal af zou keuren, maar tot mijn verbazing gaf hij een doelpunt aan.'

'Het was een ideaal moment voor ons om terug te komen in de wedstrijd', zegt Berteling. 'Maar we liepen tegen een vervelende straf aan die het momentum brak.' Seconden na de Amsterdamse treffer moest Van de Thillart voor interference brommen omdat hij Bert van de Braak op de blauwe lijn opving. De Nijmeegse powerplay leverde niets op, maar het ritme van de hoofdstedelingen was gebroken.

Een gouden kans op de gelijkmaker werd in de 36e speelminuut door Emperors verdediger Andreas Löf voorkomen. Vincent schoot de puck hard op Niemelä, maar die kon de puck maar half stoppen. Löf sloeg vervolgens met een knappe actie de puck uit de lucht van de doellijn.

Nijmegen greep daarna de kans om weer wat meer grip op de wedstrijd te krijgen. Een fraaie rush van Mikael Sjöström leverde in de slotfase van de tweede periode resultaat op. De Zweed schaatste het vak in, ging achter de goal langs en bediende landgenoot Tobias Jenssen op maat. De verdediger onetimede de puck achter Pelletier voor de 3-1.

Op de faceoff die na de goal volgde werd Paul Vincent bestraft voor tripping. 'Een wat vreemde straf', oordeelde Ron Berteling na afloop. 'Paul hield zijn stick op het ijs en Van der Braak struikelde erover.' Het bleek in ieder geval een cruciaal moment. Tobias Jenssen kreeg de puck op de blauwe lijn aangespeeld door John Versteeg en schoot hard zijn tweede treffer van de avond binnen. Vlak voor de perioderust een harde klap voor Amsterdam.

De derde periode was rommelig. Amsterdam leek nauwelijks moeite te willen doen om terug te komen in de wedstrijd en Nijmegen zette niet echt meer aan. Het werd pas weer interessant voor het publiek toen Berteling twee minuten voor tijd zijn goalie van het ijs haalde. Gezien de stand een verrassende beslissing. 'Je weet maar nooit wat er dan kan gebeuren', zegt Berteling. 'Het heeft nu niet gewerkt, maar er werd wel weer geijshockeyed.' Bob Teunissen schoot uiteindelijk de 5-1 binnen voor de eindstand.

Voor Nijmegen zijn het de eerste punten in de jonge bekercompetitie. Amsterdam heeft aan de twee ontmoetingen van dit weekend maar één punt overgehouden.

Geleen - Tilburg 1-5
Tilburg Trappers zal weinig externe motivatie nodig hebben gehad voor dit bezoek aan Eaters Geleen. De ploeg was tijdens het vorige bezoek met 6-1 flink onderuit gegaan. Vijf verschillende spelers scoorden in de knappe 1-5 zege in Glanerbrook, terwijl Dave Bonk en Simon de Wit ieder tekenden voor drie assists.

Eaters Geleen moet het nog steeds stellen zonder importgoalie Frank Novello. De Canadees brak tien dagen geleden zijn vinger en is nog herstellende. Casper Swart is daarmee de vaste keuze voor Geleen, met Guido Lejeune als backup. Swart hield zijn doel lange tijd schoon, maar moest 38 seconden voor het einde van de eerste periode toch een tegentreffer incasseren. Doug Stienstra opende de score voor de Tilburgers.

In de tweede periode bouwde Tilburg de score gestaag uit naar een 0-4 voorsprong voordat Geleen iets terug kon doen. Daryl Bat, Peter van Biezen en Diederick Hagemeijer scoorden achtereenvolgens. Tussen de derde en vierde treffer zat zelfs maar 37 seconden.

Erik Landman redde in de 33e minuut de Geleense eer door de 1-4 op het bord te zetten. Tilburg goalie Nick Boucher hield zijn doel de rest van de wedstrijd schoon, terwijl Stanislav Nazarov elf minuten voor tijd de eindstand op 1-5 bepaalde.

De wedstrijd kenmerkte zich door een laag aantal straffen. Voor de vijftigste minuut waren door scheidsrechter Sven Bergman in totaal slechts 16 strafminuten uitgedeeld. Daar kwamen in de slotfase nog eens 32 minuten bij, waarvan 28 minuten door een vechtpartij tussen Jeffrey Mens en Onur Mete.