1 juli 200500:00

Door [email protected]

Entry draft een loterij

Wanneer de NHL dan eindelijk weer op gang komt zal voor het eerst in twee jaar weer een entry draft worden gehouden. Sidney Crosby is de onbetwiste eerste keuze, maar het is zeer de vraag welk team deze eerste keuze krijgt. Om dat te bepalen komt het binnenkort mogelijk op een loterij aan.

Hoe gaat een entry draft normaal in zijn werk? Feitelijk bepaalt de eindstand van het afgelopen seizoen de volgorde van kiezen. De laagst gekwalificeerde teams kiezen het eerst een speler en de Stanley Cup kampioen kiest het laatst. Voor elke ronde van de draft wordt deze volgorde aangehouden.

De NHL heeft echter een complicerende factor ingebouwd om te voorkomen dat teams expres gaan verliezen om de beste keuze te krijgen. De teams die de playoffs niet gehaald hebben dingen mee in een loterij. De slechtste teams krijgen in die loterij de meeste loten en de beste teams de minste. De winnaar van deze loterij schuift vier plaatsen omhoog in de draftpick volgorde.

Maar afgelopen seizoen is niet gespeeld, dus is er onduidelijkheid over de manier waarop de volgorde moet worden bepaald. De ene expert zegt dat er gekeken moet worden naar de eindstand van het seizoen 2003/04, want toen is de draft niet doorgegaan. Een ander zegt dat er een loterij moet komen met gelijke kansen voor ieder team.

Fans van de grote teams zien dat laatste idee helemaal zitten. Normaliter hebben teams als Toronto, New Jersey en Detroit geen kans op een draftpick met de kwaliteit van een Sidney Crosby, maar in een gelijk opgaande loterij wordt de kans op een goede speler opeens heel reëel.

Het meest waarschijnlijk lijkt echter een licht gewogen loterij. Daarbij kan gekeken worden naar de prestaties in recente jaren, maar kan ook bijvoorbeeld het aantal eerste draftpicks meewegen. Ook in dat scenario zijn de kansen voor 'big market teams' natuurlijk aanzienlijk gunstiger dan in reguliere jaren.

Het is dus zeker niet uitgesloten dat Sidney Crosby komend seizoen in een shirt van de Ottawa Senators, Toronto Maple Leafs of New Jersey Devils het ijs betreedt.