Eaters vs hys 111211

1 mei 201212:57

Door Joep Meijsen

Eredivisie terug naar zes imports

De clubs in de Eredivisie beperken zich komend seizoen waarschijnlijk tot zes imports. Mogelijk gaat het vorig jaar ingevoerde puntensysteem op de helling of wordt het afgeschaft.

t is de uitkomst van het zogenoemde Voorzittersoverleg dat enkele weken geleden is gehouden tijdens het WK U18 in Heerenveen. Het voorstel wordt bevestigd in een door het nieuwe NIJB-bestuur verspreid concept-strategiedocument waarin de doelstellingen voor de komende jaren worden verwoord.

Het is de bedoeling om het aantal imports te maximaliseren op zes, met mogelijk later een verdere teruggang naar vijf. Dit kan worden geregeld in een aangepast puntensysteem of op andere wijze. Bedoeling van de maatregel is om het gat tussen de Eredivisie en de Eerste Divisie te verkleinen en zo op termijn weer te komen tot een promotie-degradatieregeling. Ook moeten hierdoor meer kansen ontstaan voor jonge Nederlandse spelers en de gelijkwaardigheid tussen de clubs worden bevorderd. Dat moet meer spanning opleveren.

Het nieuwe systeem moet ook zorgen voor meer financiële stabiliteit. Daartoe wordt ook een nieuwe poging tot het opzetten van een licentiesysteem gewaagd. Daarmee moeten de financiën van de clubs doorzichtiger worden. De vele faillissementen bij ijshockeyclubs zijn de NIJB een doorn in het oog en het licentiesysteem is een manier om hier meer zicht op te krijgen. Vorig jaar sneuvelde het licentiesysteem vlak voor het seizoen, maar bleef het hieraan gekoppelde puntensysteem wel overeind.

Onderdeel van de plannen is ook een nieuwe cup, waarbij teams uit de Eerste Divisie en de Eredivisie gezamenlijk via een knock-outsysteem om de beker strijden.