31 juli 200600:00

Door Joep Meijsen

Eredivisie zoekt alternatief

De ijshockeywereld reageert unaniem verbaasd op het nieuws dat Heerenveen Flyers zich naar alle waarschijnlijkheid terugtrekt uit de Eredivisie. De clubs hadden juist de indruk op Ă©Ă©n lijn te zitten voor de toekomst voor het Nederlandse ijshockey op de langere termijn. Flyers houdt de deur naar de Eredivisie op een kier, maar de overgebleven clubs onderzoeken de alternatieven.

ÂHet is een beetje wrang. We hebben in Nijmegen drie jaar gesappeld. Nu we de zaken hier helemaal op orde hebben, lijkt het erop alsof de Eredivisie wordt opgeblazenÂ, zegt voorzitter Emiel Verdonschot van Nijmegen in een gesprek met IJshockey.com. Nijmegen Emperors heeft de selectie voor het komende seizoen al helemaal rond.

Verdonschot had de afgelopen periode intensief contact met zijn Friese collega Zijlstra. Gezamenlijk stelde het duo een plan op dat voor het seizoen 2007/08 inging. ÂDaarover hebben we een enquĂȘte gehouden onder de clubs en eigenlijk zaten alle clubs grotendeels op Ă©Ă©n lijn. We zullen nu met zÂn allen naar een alternatief moeten zoekenÂ, aldus de voorzitter van de regerende landskampioen.

Flyers zelf houdt de deur nog op een kiertje. Op de website van de club verscheen afgelopen weekeinde een artikel waarin deelname aan de Eredivisie nog een mogelijkheid wordt genoemd. ÂDe Eerste divisie is voor het komende seizoen voor de Flyers de voornaamste optie, maar alle opties staan in principe nog open. Het bestuur is in gesprek met de direct betrokkenen, zoals de Raad van Toezicht, de jeugdafdeling en sponsorenÂ, schrijft de club. Tijdens de bijeenkomst afgelopen donderdag met een aantal spelers en andere betrokkenen werden vijf verschillende opties genoemd.

Anders dan in sommige media gesteld, is Den Haag Wolves niet van plan het voorbeeld van de Flyers te volgen en een stap terug te doen naar de Eerste Divisie. RenĂ© van der Kooij van de Wolves tegenover IJshockey.com: ÂWe gaan de ontstane situatie in het bestuur bespreken. We hebben echter keihard gewerkt de afgelopen periode om alles rond te krijgen in Den Haag en gaan ook gewoon door met de voorbereidingen. Den Haag maakte de afgelopen dagen onder meer de contracten met drie imports bekend.

De komende dagen wordt er door de overgebleven clubs intensief overlegd over de ontstane situatie. Daarbij zullen een aantal opties voor de toekomst aan de orde komen. Voorzitter Cees Oerlemans van Tilburg Trappers in het Brabants Dagblad. ÂWe gaan nu een zesde team erbij zoe­ken. Dat kan Utrecht of Gronin­gen zijn. We kunnen in ieder geval van start, want de eerste maanden staat de Challenge Cup op het programma, met ere- en eerstedivisieclubs.Â

Ook een nieuwe samenwerking met de Belgische clubs is een mogelijkheid. Voorzitter Wintraeken van Eaters Geleen noemt deze mogelijkheid nadrukkelijk, vooral omdat de voornaamste weerstand tegen continuering van de Coupe der Lage Landen uit Heerenveen kwam. ÂNu de Flyers zich heeft teruggetrokken is er wel sprake van een lichte mineurstemming. De andere voorzitters en ik gaan echter niet bij de pakken neerzitten. We zoeken samen naar een goede en creatieve oplossing, zodat de eredivisie kan blijven voortbestaanÂ, zegt hij in dagblad De Limburger.

Hij denkt dat het vertrek van Heerenveen vooral een financiĂ«le kwestie is. ÂHeerenveen heeft steeds nieuwe redenen gezocht, waarbij nu plotseling de voorlopige beleidsnota voor de herstructurering van het Nederlandse ijshockey de reden zou zijn voor het uitstappen van Heerenveen. Een nota, mede opgesteld door de heer Johan Zijlstra. Aangezien Zijlstra ook mededirecteur is bij hoofdsponsor Vadeko lijkt het er meer en meer op dat de oorzaak enkel een financieel probleem is en dat er telkens werd gezocht naar manieren om de eredivisie te kunnen verlaten. In het geval van Heerenveen nemen de commerciĂ«le belangen de overhand en wordt aan de sportieve belangen voorbijgegaan.Â

Ook Geleen geeft aan gewoon door te gaan met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen.