17 september 200400:00

Door [email protected]

Europa's lockout bonus

Nu de lockout een feit is wijken NHL-ers massaal uit naar alternatieve liga's. En een groot aantal van hen komt in Europa terecht. Sterren als Jaromir Jagr, Peter Forsberg en Joe Thornton zijn binnenkort in Europese liga's te zien.

er dan 30 Tsjechische spelers keren terug naar hun thuisland. De meest bekende van hen is Jaromir Jagr van de New York Rangers. Jagr zal waarschijnlijk uitkomen voor het team in Kladno, zijn geboorteplaats. Milan Hejduk van de Colorado Avalanche heeft bij Pardubice getekend. Ook Martin Rucinsky, Vaclav Prospal en Martin Straka zijn vertrokken richting Tsjechië.

De Tsjechische liga is verrukt over de komst van de sterren. "Dit is een fanastische bonus voor onze liga", zegt Pavel Barta van de Tsjechische Extraliga. "Eindelijk kunnen fans de grote sterren met eigen ogen aanschouwen."

Mats Sundin, captain van de Toronto Maple Leafs, heeft toegezegd in het Zweedse Djurgardens te zullen spelen als het hele NHL-seizoen komt te vervallen. Hij zal daar dan pas na de kerst aankomen. Peter Forsberg van de Colorado Avalanche en Markus Naslund van de Vancouver Canucks zullen ook in thuisland Zweden spelen.

Nashville Predator Rick Nash en Boston Bruins captain Joe Thornton hebben contracten getekend bij Davos in Zwitserland. Montreal Canadiens goalie Jose Theodore tekende eerder een contract in Rusland.

Er zijn spelers die zelfs al wedstrijden gespeeld hebben voor hun nieuwe team. In de Finse competitie verloor Ville Nieminen (Calgary Flames) donderdag met zijn nieuwe team Tappara met 6-1 van aartsrivaal Ilves. Landon Wilson (Pittsburgh Penguins) scoorde het beslissende penaltyshot in een 3-2 overwinning van Espoo Blues op TPS Turku. Esa Pirnes (LA Kings) en Tomi Pettinen (NY Islanders) noteerden samen vijf assists in een 6-1 overwinning van Lukko op Assat.

Voor Nederlandse fans zullen slechts weinig NHL-ers op korte afstand te zien zijn. Een handjevol minder bekende NHL-ers als Cristobal Huet (Montreal), Andy McDonald (Anaheim), en Steve Passmore (Chicago) tekenden contracten in Duitsland. Duitsland's eigen ster Jochen Hecht komt van Buffalo naar Mannheim en over superster Dany Heatley (Atlanta) wordt nog onderhandeld door diverse teams. De jonge forward is extra interessant omdat hij over een Duits paspoort beschikt.

De kans dat er NHL-ers in de Nederlandse eredivisie terechtkomen lijkt klein. Toch kondigde regerend landskampioen Amsterdam Bulldogs eerder deze maand aan twee NHL-ers te zullen contracteren in geval van een lockout.

Maar er zijn ook spelers die in Noord-Amerika blijven. Een aantal daarvan komt uit in de AHL. Onder hen zijn Jason Spezza en Dominik Hasek van de Ottawa Senators. Zij gaan spelen in het farmteam van de Senators.

In totaal 78 andere spelers hebben al toegezegd mee te zullen spelen in de Original Stars Hockey League. De OSHL is een vier-tegen-vier liga met zes teams die naar de originele NHL-steden zijn vernoemd: Toronto, Montreal, Boston, Detroit, New York en Chicago. Er zullen drie wedstrijden per week, verspreid door heel Canada, worden gespeeld.