Divers exfiles crombeen

29 april 200800:00

Door Joep Meijsen

Ex-Files: Dale Crombeen

Oud-Nijmegen-aanvaller Dale Crombeen is nog altijd succesvol in Duitsland. Afgelopen seizoen werd hij met Waldkraiburg kampioen van de Bayernliga. De speler met een Nederlands paspoort was zelfs de topscorer in de play-offs.

De op 11 november 1972 geboren Dale Crombeen kwam in 2002 naar Nijmegen, dat toen nog onder de naam Tigers door het leven ging. De voormalige speler van Bowling Green State University had zich op verschillende niveaus in Duitsland een veelscorende speler getoond. Zo tikte hij in een seizoen voor ERC Hassfurt in de Tweede Bundesliga 51 goals en 50 assists weg in 49 wedstrijden.

Crombeen arriveerde dus in Nijmegen met hoge verwachtingen. Nijmegen Tigers had een sterke selectie verzameld om een aanval te doen op het landskampioenschap. Doug Stienstra en Matt Korthuis maakten hun eerste opwachting in Nederland, het duo Tommie Speel en Theo Krüger was nog intact en met Sean Austin, Steve O'Brien, Jason Clark en doelman Jason Tapp waren er sterke imports aanwezig.

Zoals wel vaker in de geschiedenis van het Nijmeegse ijshockey waren de ambities hoger dan de financiële realiteit. O'Brien, Austin en Tapp vertrokken tijdens het seizoen nog terug naar huis, terwijl Clark de coaching op zich nam na het ontslag van Dana Knowlton, die een miskleun bleek als coach. Eoin McInerney, ooit gedraft door de Dallas Stars, werd de nieuwe doelman.

Onder leiding van Clark bereikte Nijmegen ondanks de verzwakte selectie de finale om het landskampioenschap, waarin in een spannende serie werd verloren van Amsterdam. Het waren de laatste wedstrijden van Nijmegen Tigers, dat kort na het seizoen de activiteiten moest staken. Pas een seizoen later nam Emperors het stokje in de eredivisie over.

Crombeen maakte het seizoen wel af en kwam tot 45 wedstrijden, met daarin 28 goals en acht assists. Vooral op de powerplay was hij een belangrijke speler, maar op de topscorerslijst van de club was hij slechts middelmaat. De aanvaller heeft overigens naar verluid nog geruime tijd achter zijn salaris en premies aan moeten zitten.

Crombeen, met een Duitse echtgenote en een tijdens zijn verblijf in Nijmegen geboren kind, keerde na zijn avontuur in Nijmegen terug naar de Duitse liga's. Daarin speelde hij nog één seizoen in de Oberliga, waarna Crombeen naar het vierde niveau afdaalde, de Bayernliga. Daarin speelde hij eerst voor Waldkraiburg, daarna voor Memmingen en dit seizoen keerde hij weer terug bij Waldkraiburg ‘Die Löwen', en met groot succes.

In de reguliere competitie schoot hij in 28 wedstrijden dertig goals en 33 assists binnen, waarmee hij zijn ploeg ruimschoot de play-offs in hielp. Daarin deed Crombeen het nog beter met dertien goals en vier assists in negen wedstrijden. In de finalewedstrijd op 16 maart nam Crombeen een goal en een assist voor zijn rekening in de met 2500 toeschouwers volgepakte ijsbaan in Waldkraiburg. De thuisclub won uiteindelijk na penaltyshots, maar op dat moment was Crombeen al niet meer op het ijs, hij werd tien minuten voor tijd na een overtreding naar de kleedkamer gestuurd.