Emperors caig slapshot

21 februari 200700:00

Door Joep Meijsen

Ex-files: De topscorers

De Nederlandse competitie wordt jaarlijks overspoeld met een nieuwe golf imports. Veel van deze spelers zetten hun loopbaan daarna elders voort. IJshockey.com kijkt hoe het gaat met een aantal spelers die vorig jaar nog in Nederland speelden, waaronder TJ Caig, Tyler Palmiscno, Dave Ianazzo en Jason Silverthorn.

TJ Caig was vorig jaar met grote voorsprong de topscorer in de Nederlandse competitie. De Canadese aanvaller tekende voor 57 goals en 47 assists in 49 wedstrijden voor landskampioen Nijmegen Emperors. Zijn prestaties leverden hem een transfer op naar Heilbronn in de Duitse Oberliga. Die ploeg staat op dit moment tweede op de ranglijst en is daarmee nog in de race voor promotie naar de Tweede Bundesliga.

De aanvaller blijkt het doelpunten maken nog niet te zijn verleerd. Met 33 treffers in 44 wedstrijden is hij de nummer twee in zijn team en de nummer vier in de liga. Op de algemene topscorerslijst staan ook nog 27 assists op zijn naam, waardoor hij in totaal op zestig punten uitkomt, goed voor de 19e plaats.

Tyler Palmiscno verhuisde na enkele seizoenen in Heerenveen naar HC Appiano in Italië. De aanvaller was vooralsnog goed voor tien goals en negen assists, waarmee hij de nummer 54 is op de topscorerslijst van de liga. De forward miste dit seizoen overigens vanwege een blessure een deel van het seizoen. Het team van Palmiscno staat op de vierde plaats van de ranglijst.

Palmiscno is de nummer vijf op de topscorerslijst. Een opvallende naam boven hem in de ranglijst is die van verdediger Likit Andersson, die in het verleden enkele maanden in Amsterdam speelde. Ook Chad Euverman (7 goals, 14 assists) heeft dit seizoen meer punten dan Palmiscno. Euverman speelt voor HC Future Bolzano, dat overigens op de laatste plaats staat in de liga.

Dave Ianazzo was vorig seizoen de topscorer van Tilburg Trappers. De Amerikaanse aanvaller vertrok aan het einde van het seizoen naar Cardiff Ice Devils. Daar is hij op dit moment de nummer drie van de topscorerslijst met twintig goals en achttien assists in 45 wedstrijden. Hij is daarmee de nummer 32 op de nationale topscorerslijst. Cardiff staat op de vijfde plaats van de ranglijst.

Ianazzo was in Nederland aanzienlijk productiever dan Jason Silverthorn van Geleen. In het Verenigd Koninkrijk is dat andersom. Met twintig goals en 23 assists in 43 wedstrijden heeft hij zelfs meer punten dan in Nederlandse competitie. Veel punten zullen hier niet meer bijkomen, want Silverthorn vertrok eind vorige maand bij de club uit de Schotse hoofdstad. Edinburgh staat op de laatste plaats op de ranglijst.

De nummer twee op de topscorerslijst in het Verenigd Koninkrijk heeft overigens ook een Nederlands verleden, Dan Tessier speelde een tijdje voor Amsterdam. Hij speelt voor de nummer drie van de ranglijst, Sheffield. Tessier heeft veertien goals en liefst 55 assists.