20 juni 200600:00

Door Joep Meijsen

Ex-Files: Josh Wolbers

De Nederlandse Canadees Josh Wolbers speelde eind jaren negentig korte tijd voor Heerenveen Flyers. Vorig jaar overleed hij plotseling op 30-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Veel indruk maakte Wolbers niet tijdens zijn korte verblijf in Friesland. Slechts zeven wedstrijden speelde hij tijdens de cupcompetitie in het seizoen 1999/2000. Hij scoorde weliswaar drie goals, maar werd toch op het vliegtuig naar huis gezet. Hij was niet de enige, Tyrone Euverman en Zane Testawich kenden ook maar een kortstondig verblijf bij Heerenveen. Kenneth Corp en Andre Quesnel waren de vervangers. Marc Warner en Trevor Doyle waren twee van de andere imports in dat seizoen.

Nederlandse-Canadezen golden in dat seizoen als import, waardoor Wolbers zijn waarde moest bewijzen. Ondanks een winnende goal in de ontmoeting met Geleen in oktober was coach Andy Tenbult onvoldoende overtuigd van de kwaliteiten van Wolbers, die met een goede recensie van zijn coach in Canada een contract bij Flyers had afgedwongen.

Met de Flyers kwam het dat seizoen toch nog goed in de bekercompetitie. De toen door keukenbedrijf Pelgrim gesponsorde club won de bekercompetitie en plaatste zich voor de bekerfinale tegen Amsterdam. Deze gaat uiteindelijk met 2-0 verloren, waardoor Amsterdam de eerste hoofdprijs in vijftien jaar binnenhaalde. Het was daarmee het feitelijke begin van de succesperiode van het Amsterdamse ijshockey die tot het afgelopen seizoen duurde.

Voor Josh Wolbers ging het minder. Het contract bij Flyers was zijn enige in het profijshockey en Wolbers richtte zich na terugkomst in Canada op zijn maatschappelijke loopbaan. Hij bleef daarnaast wel ijshockeyen, voor zijn lokale team, de Williams Lake Stampeders. Daar was hij een bijzonder gewaardeerde speler, totdat hij vorig jaar volkomen onverwachts overleed. Een hartstilstand, zoals die helaas vaker bij sportmensen voorkomt.

Zijn nummer 22 is tijdens een ceremonie 'retired' bij de Williams Lake Stampeders. Josh Wolbers laat zijn beide ouders en zijn zus Karen achter.