22 augustus 200500:00

Door Joep Meijsen

Ex-files: vertrokken spelers

De transfers naar Nederlandse clubs worden uitgebreid besproken op IJshockey.com. Wat er met vertrekkende spelers gebeurt, is vaak minder helder. In een korte round up de toekomst van David Livingston, Erik Zachrisson, Mark McArthur, Leigh Mendelson en Trevor Sherban.

Dave Livingston was het afgelopen seizoen in Nederland nog de inzet van een soap tussen Amsterdam en Tilburg. Het komende seizoen speelt hij voor het Noorse Furuset. Hier gaat hij behalve spelen ook het jeugdteam coachen. Livingston was in het verleden actief voor onder meer Den Bosch en Tilburg en later onder meer in Manchester en Wenen. De afgelopen jaren speelde hij recreatief in de VS en voor de Nederlandse nationale ploeg.

Mark McArthur maakte tijdens zijn korte verblijf in Nederland het afgelopen seizoen veel indruk De doelman debuteerde in de rumoerige halve finale van de beker bij Amsterdam en won uiteindelijk de dubbel in de hoofdstad. Het komende seizoen speelt hij voor SC Riessersee in de Duitse Oberliga, het op twee na hoogste niveau bij onze oosterburen.

De Amerikaanse coach Leigh Mendelson, opvolger van Dave Hyrsky bij Heerenveen, zal niet al te lang in het collectieve geheugen van het Nederlandse ijshockey blijven hangen. De Amerikaan maakte vooral indruk door te vergeten een doelman te vermelden op het formulier bij een uitwedstrijd in Geleen. Hij heeft wel een nieuwe club, hij gaat aan de slag bij de Green Bay Gamblers uit de USHL, een van de beste jeugdliga's in de Verenigde Staten.

Amsterdamse fans hebben een veel betere herinnering aan Trevor Sherban. Twee seizoenen lang samen met Jason Smith een rots in de branding bij de hoofdstedelijke trots. In die jaren won hij eigenlijk louter prijzen met Amsterdam. Het komende seizoen speelt hij echter voor HC Appiano in de tweede Italiaanse liga en gaat hij dus (voorlopig) verloren voor het Nederlandse ijshockey. HC Appiano was de vorige werkgever van de nieuwe Heerenveen-coach Brian de Bruyn.

De Zweed Erik Zachrisson, vorig jaar nog actief voor Tilburg Trappers, vertrekt naar het Verre Oosten. In China wordt met Zweeds geld een team opgezet voor de pan-Aziatische competitie en Zachrisson is Ă©Ă©n van de Scandinavische spelers die voor de Nordic Vikings gaat spelen.

Met dank aan de transferdatabase van Eurohockey.net.