27 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Exit voor Hardy Nilsson

De Zweedse ijshockeybond heeft bondscoach Hardy Nilsson ontslagen. De vroege uitschakeling in de World Cup of Hockey is de 57-jarige Zweed fataal geworden.

Met sterspelers als Peter Forsberg, Mats Sundin, Markus Naslund en de broertjes Sedin in de opstelling gold Zweden als een van de topfavorieten in de World Cup of Hockey. De Zweedse ijshockeymachine kwam echter in de eigen hal met piepende banden tot stilstand toen Tsjechië met een dikke 1-6 zege in kwartfinale voor uitschakeling van de Zweden zorgde.

Dit leidde tot veel interne discussie in Zweden. De kranten stonden vol met analyses rond de spelers, de coaches en de vroege uitschakeling. Dit leidde tot veel druk op de positie van Nilsson. De voormalige coach van Keulen zou eigenlijk tot de winterspelen van 2006 in Turijn in functie blijven. Vooralsnog wordt zijn plek deels ingenomen door teammanager Claes-Göran Wallin.

De Zweedse bond gaat nu op zoek naar een permanente opvolger van Nilsson. Interlands zullen tot die tijd onder leiding staan van verschillende coaches uit de hoogste Zweedse divisie. Het Zweedse team is een deelnemer aan verschillende vierlandentoernooien als voorbereiding op het wereldkampioenschap in Oostenrijk. Voor dat toernooi moet de opvolger van Nilsson bekend zijn.

Hardy Nilsson werd in het verleden onder meer kampioen met de Haie uit Keulen, ook was hij halverwege de jaren negentig succesvol bondscoach in Zwitserland. De 57-jarige Zweed werkte sinds 2000 voor de Zweedse bond. Hoewel hij te maken had met een van de meest getalenteerde generaties in de geschiedenis van het Zweedse ijshockey slaagde hij er nooit in om een hoofdprijs te pakken.