18 april 200600:00

Door [email protected]

Fantastische rookies

Het NHL-seizoen 2005-06 kan de boeken in als Ă©Ă©n van de beste rookie-jaren ooit. Met een spectaculair debuut van Ovechkin en een uitstekend jaar voor Crosby zou je een aantal van de andere rookies bijna vergeten.

Door het verloren seizoen 2004-05 is er dit seizoen een grotere lichting rookies geweest. Maar kwantiteit staat niet altijd gelijk aan kwaliteit. En juist aan kwaliteit is dit jaar geen gebrek geweest. Tot dit seizoen waren er bijvoorbeeld slechts vijf rookies geweest die 100 punten wisten te scoren. Dit seizoen zijn er maar liefst twee bijgekomen.

Alexander Ovechkin is de onbetwiste rookie-held van het seizoen. Met 51 goals en 52 assists, en nog twee wedstrijden te gaan, is de 20-jarige Rus de bestscorende rookie. Maar ondanks alle kritiek op Sidney Crosby zit de Canadees Ovechkin wel op de hielen. Met 38 goals en 62 assists loopt Crosby nog maar drie punten achter.

En Crosby is pas 18 jaar oud. Hij is de jongste speler ooit in de NHL die 100 punten in een seizoen heeft gescoord. Dale Hawerchuk scoorde als 18-jarige voor Winnipeg 100 punten in 1981-82, maar hij is ruim drie maanden ouder dan Crosby. Ook Wayne Gretzky scoorde als 18-jarige 100 punten, maar deed dat voor de Edmonton Oilers in de WHA.

Maar zoals gezegd zijn Ovechkin en Crosby niet de enige rookies die goed presteren. In Calgary speelt verdediger Dion Phaneuf een fantastisch seizoen. De 21-jarige Canadees checkt alles wat beweegt en doet dat goed. Tel daar een hard schot, 20 goals en 28 assists bij op en je hebt de bouwstenen voor een franchise-verdediger.

De nummer drie topscorer op de rookie-lijst is een stuk minder bekend. De 24-jarige Brad Boyes heeft bij de Boston Bruins dit jaar een prima seizoen gedraaid. Met 26 doelpunten en 43 assists heeft de 24-jarige Canadese forward duidelijk laten zien dat hij op het hoogste niveau kan meekomen. Boyes werd al in 200 gedraft, maar werd pas dit jaar in de line-up opgenomen.

Henrik Lundqvist is dit seizoen van onschatbare waarde geweest voor de New York Rangers. De 24-jarige Zweed heeft bewezen onder druk goed te presteren en heeft in zijn debuutseizoen wonderen verricht voor het team van Jaromir Jagr. De Rangers staan derde in de Eastern Conference en hebben voor het eerste deze eeuw de playoffs gehaald. Mede dankzij een spectaculaire Lundqvist.

Andere toprookies zijn Philadelphia Flyer Jeff Carter, Colorado Avalanche Marek Svatos en NY Ranger Petr Prucha. Carter speelde gemiddeld maar 12 minuten per wedstrijd en kwam toch tot 22 goals. Svatos scoorde 32 goals in 61 wedstrijden, maar raakte toen geblesseerd. Prucha leverde met 30 goals een belangrijke bijdrage aan het succesvolle seizoen in New York.

En daarmee is feitelijk pas de top van de ijsberg besproken, want er komen nog een hele serie bovengemiddelde rookies achteraan. Dan te bedenken dat de prestaties van bijvoorbeeld Lundqvist en Boyes in andere seizoenen een Calder Trophy voor beste rookie op hadden kunnen leveren... Dit seizoen zullen ze moeten toekijken hoe Ovechkin of Crosby er met de prijs vandoor gaat. Evgeni Malkin had het goed bekeken toen hij nog een jaartje in Rusland besloot te blijven. Hij zei toen al: 'in 2006-07 maak ik meer kans om de beste rookie te zijn'.