Kemphanen patry3 0809

29 januari 200900:00

Door [email protected]

Filevorming in de middenmoot

Heerenveen en Eindhoven klommen woensdagavond op de ranglijst door respectievelijk met Utrecht en Amsterdam af te rekenen. De middenmoot in de eredivisie kruipt hierdoor steeds dichter tegen elkaar. Tussen de vierde en de achtste plaats van de ranglijst is het verschil maar vijf punten.

>Heerenveen Flyers - Utrecht Dragons

Heerenveen Flyers boekte in eigen huis met moeite een 7-4 overwinning op hekkesluiter Utrecht Dragons. Daarmee zette de formatie van Chris Eimers de lijn van wisselvallig presteren verder voort. Dit was echter ook de verdienste van het team van Utrecht, dat met slechts een handvol spelers naar Friesland was afgereisd. De ploeg van Frank Versteeg had lange tijd het betere van het spel en leek zelfs enige tijd af te stevenen op een stunt.

Tot bijna halverwege de wedstrijd keek Flyers tegen een 3-0 achterstand aan. In de eerste periode was het Viktor Kovac die met zijn veertiende goal van het seizoen het duel openbrak. In de openingsminuten van de tweede periode hadden Jozef Kubricky en Jimmy Smit ervoor gezorgd dat dit voordeel nog verder werd uitgebouwd. Voor de 18-jarige Smit was het zijn eerste treffer in de eredivisie.

Inclusief twee goalies had Utrecht slechts dertien spelers bij zich en dat deed zich in het restant van de wedstrijd voelen. Nog voor het einde van de tweede periode kroop Flyers alweer langszij. TJ Kelley, JD McCabe en Nick de Jong waren de makers van de Friese treffers, waarbij zowel Paul Vincent als Michael Nason ieder twee assists voor hun rekening namen.

In de slotfase kon Flyers daarna de winst naar zich toetrekken. Twaalf minuten voor tijd was het Jamie Visser die zijn eerste van de wedstrijd scoorde, terwijl vier minuten later Paul Vincent zijn steentje bijdroeg. Een langdurige powerplay na straffen tegen Travis Chapman en JD McCabe bood Utrecht nog één keer de kans terug te komen. Andrew Scampoli scoorde de aansluitingstreffer. Tot een gelijkmaker kwam het niet meer. Michael Nason scoorde in het lege net en Jamie Visser strooide in de slotseconden nog wat meer zout in de wonden, waardoor de uitslag een wat meer geflatteerd uiterlijk kreeg.

>Eindhoven Kemphanen - Amstel Tijgers

Het wordt druk in de middenmoot. Het verschil tussen de nummer vier en de nummer acht op de ranglijst bedraagt slechts vijf punten. Eindhoven Kemphanen bevindt zich intussen midden in deze middenmoot, door in eigen huis af te rekenen met Amstel Tijgers. Daarmee klimt Eindhoven op de ranglijst over Amsterdam heen en stijgt zelfs meteen naar de vijfde plek op de ranglijst, met uitzicht op thuisvoordeel in de play-offs.

Dat zijn toch opmerkelijke prestaties voor een nieuwkomer in de eredivisie. Voor Amsterdam geldt een beetje een tegenovergesteld verhaal. De ploeg krijgt veel complimenten voor het vertoonde spel, maar weet dit lang niet altijd om te zetten in klinkende munt. Uit de laatste vier wedstrijden werd slechts één punt gehaald, afgelopen zondag in Geleen, waardoor de ploeg op dit moment slechts zevende staat op de ranglijst.

Als Groningen vanavond een punt pakt tegen Nijmegen, staat de ploeg van Ron Berteling zelfs achtste op de ranglijst. Het is wat dat betreft maar goed dat acht van de negen teams zich plaatsen voor de play-offs. De verschillen op de ranglijst zijn echter dusdanig klein, dat met nog zes wedstrijden ook thuisvoordeel in de play-offs nog niet onmogelijk is voor de Amsterdammers. Twee overwinningen op rij, zouden het aanzien van Amsterdam komend weekeinde al behoorlijk kunnen verbeteren.

De wedstrijd in Eindhoven, voor de camera's van SBS6, was in ieder geval een prima pot voor bijna duizend toeschouwers. Ze zagen hoe Eindhoven in de openingsfase via Nick Verbruggen op voorsprong kwam, een situatie die in de tweede periode verder werd uitgebouwd via Kevin Galerno en Tyler Hilbert.

Snelle goals van Kent Merriam en Marcel Kars brachten de Amsterdammers echter weer helemaal terug in de wedstrijd. Een straf tegen Dennis Donders tegen het einde van de periode leek Amsterdam een gouden kans op de gelijkmaker te bieden. In plaats daarvan viel de treffer aan de andere kant. Captain Brent Patry scoorde shorthanded, wat later de game winning goal zou blijken te zijn.

Daartoe moest nog wel de derde periode worden gespeeld. Een straf tegen Dominik Rozman werd vijf minuten voor tijd wel afgestraft door Marcel Kars, waardoor er uiteindelijk nog een spannende slotfase volgde. Het terughalen van Jan Muenster naar de kant, leverde niet de gewenste gelijkmaker op. Het was uitgerekend Dominik Rozman die de puck in het lege net schoof en de drie punten veiligstelde.