13 september 200400:00

Door [email protected]

Finale Canada - Finland

Verdedigend kampioen USA ligt eruit en favoriet Canada is met de hakken over de sloot. De balans van het halve finale-weekend World Cup of Hockey is verrassend. Dinsdag nemen Finland en Canada het in Toronto tegen elkaar op.

ijdagavond zorgden de Finnen in Minnesota voor de grootse verrassing van het toernooi. Met minder dan vier minuten op de klok scoorde Finland's captain Saku Koivu een van de belangrijkste doelpunten in de Finse geschiedenis.


Saku Koivu was de grote held voor de Finnen

"Zulke doelpunten scoor je niet vaak", zei Koivu na de wedstrijd. "En ik denk niet dat wij op dit moment beseffen hoe belangrijk dit doelpunt voor Finland is."

In de tweede periode zag het er niet naar uit dat de Finnen een verrassing uit de hoed zouden weten te toveren. Na een doelpuntloze eerste periode, waarin weinig geschoten werd, gingen de Amerikanen in de tweede periode in de aanval.

De wederom uitstekend keepende Miikka Kiprusoff kreeg zeven schoten op zich afgevuurd, terwijl de Finnen in de hele periode slechts drie maal op doel schoten. Halverwege de periode moest Kiprusoff vissen, toen Doug Weight op de powerplay wist binnen te schieten.

Florida Panthers forward Olli Jokinen trok de Finnen aan het begin van de derde periode weer langszij, waardoor de wedstrijd open lag. En toen kwam het grote moment voor Koivu.

Koivu verprutste zijn eerste kans om de puck binnen te schieten. Een pass van Ossi Vaananen kwam door een groep spelers bij Koivu terecht. Op het moment dat hij wilde uithalen sprong de puck over zijn stick. Kalm corrigeerd Koivu, trok de puck naar zich toe en schoot binnen langs de handschoen van goalie Robert Esche.


Fins feestje

Het Amerikaanse thuispubliek viel stil, maar de Finnen sprongen een meter de lucht in. Een slotoffensief ten spijt kwamen de Amerikanen de klap niet meer teboven. Het sterrenteam van de USA was uitgeschakeld en de Finnen vierden feest.

In de andere halve finale volgde zaterdag bijna de tweede verrassing. De Tsjechen zaten dicht bij een overwinning op de Canadezen, maar gingen in overtime onderuit.

Eric Brewer en Mario Lemieux brachten Canada in de tweede periode op een 2-0 voorsprong, maar de Tsjechen gaven zich niet zo makkelijk over. Ruim 40 seconden na Lemieux's treffer scoorden de Tsjechen alweer tegen met een goal van Petr Cajanek.

Martin Havlat maakte in de tweede periode op de powerplay de gelijkmaker. Kris Draper bracht de Canadezen echter weer op voorsprong met een snoeihard schot over de schouder van goalie Vokoun. Maar van deze voorsprong kon Canada niet lang genieten.

Op de daaropvolgende fac-off duwden de Tsjechen de puck richting Canadees verdedigingsvak. De verdedigers raakten in de war en dekten alletwee Martin Havlat, waardoor Patrick Elias ongehinderd op de Canadeze goal kon schieten. Na zes seconden was de stand alweer gelijk.

Roberto Luongo viel in het Canades doel in voor de geblesseerde Martin Brodeur en deed dat uitstekend. Luongo werd in de reguliere speeltijd 35 keer bestookt, terwijl Vokoun aan de andere kant slechts 23 schoten te verwerken kreeg. In overtime kon Luongo vijf keer succesvol ingrijpen, terwijl de Canadezen maar twee keer op het Tsjechische doel vuurden.

De beide schoten kwamen uit Ă©Ă©n actie. In de vierde minuut van overtime kreeg Vincent Lecavalier een uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen. Zijn schot werd echter subliem geweerd door Vokoun. Lecavalier pikte zelf de rebound op en maaide er vervolgens grandioos overheen. Zijn derde poging was wel raak: vanuit een vrijwel onmogelijke hoek schoot hij de puck hoog in het net.


Lecavalier na zijn winnende overtime goal

Titelfavoriet Canada treedt dinsdag in de finale aan tegen underdog Finland. De wedstrijd begint om 19:00 uur lokale tijd in het Air Canada Centre in Toronto.