20 juli 200700:00

Door Joep Meijsen

Finale redt Muckler niet

Het bereiken van de finale om de Stanley Cup heeft general manager John Muckler van de Ottawa Senators niet kunnen redden. De veteraan werd deze week door eigenaar Eugene Melnyk op straat gezet en vervangen door hoofdcoach Bryan Murray.

Muckler was vijf jaar lang de technische baas bij de Ottawa Senators. De intussen 73-jarige general manager nam zijn ontslag goed op. ‘Ik ben er trots op wat ik hier heb bereikt en wat ik achterlaat. Het is een geweldige organisatie en ik betreur het dat ik er geen deel meer van uitmaak.' Muckler is niet van plan met pensioen te gaan en zoekt emplooi elders in de liga.

Het ontslag van Muckler komt niet als een verrassing. Er gingen al langer geruchten over onenigheid tussen de eigenwijze in Midland, Ontario geboren manager en de eigenaar van de club. De kansloze nederlaag van de Senators in de finale tegen de Ducks bezegelde zijn lot. Onder Bryan Murray gaat Ottawa bouwen aan de toekomst, met als doel het komende seizoen wèl de Stanley Cup binnen te halen. De zoektocht naar een nieuwe coach is inmiddels in volle gang.

1128_3.jpgMuckler zou rond de trade deadline een zeer dringend verzoek van eigenaar Melnyk om veteraan Gary Roberts aan te trekken van Florida. Roberts geldt als een bewezen uitblinker in de play-offs, die met zijn spel en mentaliteit teams verder kan helpen. Muckler zag hier weinig in en trok andere spelers aan, waaronder Saprykin en Comrie. Roberts kwam terecht in Pittsburgh, waarmee hij in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

Het verzoek om Roberts aan te trekken zou Melnyk zijn ingefluisterd door Bryan Murray. Deze nam op zijn manier revanche door de nieuw aangetrokken spelers nauwelijks ijstijd te geven in de play-offs. Murray dreigde bovendien te vertrekken naar een andere club om daar als general manager aan de slag te gaan. Melnyk lijkt in deze machtsstrijd nu voor Murray te hebben gekozen.

pen-oilers-finals.JPGJohn Muckler is één van de meest ervaren mensen in de NHL. Na zijn loopbaan als speler begon hij in 1959 als coach. Hij werkte in allerlei functies voor de New York Rangers, Minnesota North Stars en Vancouver Canucks, alvorens hij in 1981 in Edmonton terechtkwam, dat op het punt stond de macht te grijpen in het ijshockey. Als assistent-coach was hij betrokken bij de teams die in 1984 en 85 de Stanley Cup veroverde en als co-coach bij de titels van 87 en 88. Als hoofdcoach sleepte hij daarna ook nog in 1989 de hoogste prijs in het ijshockey binnen.

Daarna werkte hij onder meer voor de Buffalo Sabres, alvorens hij in 1995 de overstap maakte naar de taak van General Manager. Later was hij ook nog hoofdcoach bij de New York Rangers. Zijn voornaamste daad in Ottawa was de trade waarin Marian Hossa werd ingeruild voor Dany Heatley. Fans verwijten hem dat hij de toekomst van de club op het spel heeft gezet met een reeks andere trades, waardoor er weinig talent is overgebleven in het farmsysteem van de Senators.