17 maart 200600:00

Door Joep Meijsen

Finaleserie staat op scherp

Vanavond wordt de tweede wedstrijd gespeeld in de finaleserie tussen Nijmegen en Heerenveen. Na de verrassende 1-5 winst voor de Emperors in de eerste wedstrijd staat de serie op scherp. IJshockey.com kijkt vooruit naar de belangrijke tweede wedstrijd.

De drie goals in de laatste paar minuten gaven de uitslag van afgelopen woensdag een zeer ruim uiterlijk. Tot zes minuten voor tijd was de, verdiende, voorsprong voor Nijmegen echter slechts Ă©Ă©n goal. Het gemiste penaltyshot van Tyler Palmiscno was wat dat betreft een beslissend moment in de wedstrijd.


De finaleserie leeft in Nederland. Nijmegen verkocht voor de tweede wedstrijd al zoÂn zeshonderd kaarten in de voorverkoop. Voorzichtig wordt gerekend op het eerste uitverkochte Triavium sinds 2003. Heerenveen verwacht voor de wedstrijd van komende zondag een volle hal. Als alle beloftes worden nagekomen is deze ontmoeting, gespeeld op het vreemde tijdstip van 14.00 uur in de middag, in ieder geval deels live te zien op televisie. De bekerfinale van enkele jaren geleden was de laatste keer dat er live Âdomestic ijshockey te zien was bij Studio Sport.

Het gaat echter vooral om de prestaties op het ijs. ÂDoor de tweestrijd met Tilburg om de vierde play-offplaats is de teamgeest enorm toegenomen. We spelen voor wat we waard zijn, er is geen enkele reden om ons in te houdenÂ, verklaart Nijmegen-aanvaller Huub Verdonschot de opmars van Nijmegen in dagblad De Gelderlander.

Hij houdt echter wel nog een grote slag om de arm. ÂWe zijn pas Ă©Ă©n wedstrijd ver. Ik verwacht dat Heerenveen vrijdagavond Âhard komtÂ. Ze zullen fel zijn. Maar ik denk wel dat zij nu banger voor ons zijn dan andersom. Wij gaan voor een finaleserie van drie wedstrijdenÂ, zegt hij.

De Friesen verwachten Andriy Butochnov terug in de line-up. De OekraĂŻense nummer vier van de nationale topscorerslijst ontbrak afgelopen woensdag nog in de opstelling. Coach Brian de Bruyn blijft echter voorzichtig.. ÂHij had behoorlijk last van de blessure, maar ik hoop dat hij weer van de partij isÂ, zei hij tegenover IJshockey.com.

De coach van de Friezen was teleurgesteld over de eerste wedstrijd van zijn ploeg, hoewel hij tevreden was over de vertoonde werklust. De tweede wedstrijd is volgens hem van vitaal belang. De Bruyn: Ă‚Het was pas de eerste wedstrijd in de serie, maar als je niet oppast, is het pats boem voorbij. Dat kan zo maar gebeuren.Ă‚