18 januari 200900:00

Finalisten pakken volle winst

De bekerfinalisten hebben de generale repetities voor de hoofdvoorstelling met winst afgesloten. Een completer Nijmegen Devils was in eigen huis Amsterdam de baas, terwijl Tilburg Trappers de volle buit pakte in Utrecht.

Nijmegen Devils - Amstel Tijgers

Een nieuwe dag, nieuwe kansen. Nijmegen Devils kon donderdag geen team op de been brengen, maar beschikte vier dagen later over drie aanvalslijnen, waarmee Amsterdam grote delen van de wedstrijd onder druk werd gezet. Amstel Tijgers speelde op zaterdag Geleen Eaters van de mat, maar van dat flitsende spel was een dag later helemaal niets meer terug te vinden.

De ploeg van Ron Berteling mocht doelman Jan Muenster op de rit naar huis wel een eigen bankje geven. De Duitsers was de uitblinker van de avond met meer dan vijftig saves, waarmee hij zijn team lange tijd in de wedstrijd hield. Het feit dat de winnende goal van Jason Baclig in de derde periode pas op de vijfde of zesde rebound binnenviel, zegt veel over de prestaties van de doelman.

Lange tijd had Nijmegen een gezien het spelbeeld te magere 1-0 voorsprong op het bord staan. Ook deze viel op de rebound. Muenster werkte een schot van Jason Baclig naar de zijkant weg, maar daar stond Phil Aucoin klaar om de puck handig hoog in de korte hoek binnen te schieten. Omdat Devils verzuimde de vele kansen in de eerste veertig minuten af te ronden, bleef de ontmoeting spannend.

De onbreekbare wet van de topsport stelt dat als je zelf de kansen niet afmaakt, de tegenstander het doet. Zo was het vroeg in de derde periode ook. Foutief uitverdedigen bracht Alexander Hult in stelling, die prompt Boris Ackers passeerde. Door het winnende doelpunt van Baclig bleven de punten echter in Nijmegen.

‘Dit geeft in ieder geval wat zelfvertrouwen voor woensdag, maar het blijft een enorme klus. Het is een ploeg van spelers die de laatste weken overbelast zijn en jongens die weken of maanden niet op het ijs hebben gestaan. Maar we mogen blij zijn dat we in ieder geval met een redelijke selectie naar Eindhoven kunnen', zei coach Frank Gentges na de wedstrijd.

Zijn collega Ron Berteling was verbaasd over het feit dat zijn ploeg van een dag eerder nu onherkenbaar was. ‘Dat lag deels aan ons, maar was ook zeker de verdienste van Nijmegen. Ik heb in de pauze na de tweede periode voor de grap gezegd dat we voorlopig niet meer hoeven te trainen op het spelen in het eigen vak. Daarvoor hebben we genoeg oefening gehad. Toch blijven we heel lang in deze wedstrijd. Na 45 minuten staan we nog gewoon 1-1.'

Utrecht Dragons - Tilburg Trappers

Tilburg Trappers herstelde zich tegen Utrecht van de dikke nederlaag een dag eerder in Heerenveen. Daryl Bat was met twee goals en twee assists de aanvalsleider van Brabanders in de 2-6 overwinning. Door de terugkeer van Matt Smith (masker) en de geschorste Lance Monych waren in ieder geval de drie topscorers van de ploeg weer aanwezig in de opstelling.

Heel makkelijk had Trappers het overigens niet tegen Utrecht, dat in de openingsminuut zelfs brutaal de leiding nam. Jozef Kotleba maakte de treffer. Pas tien minuten later pikte Taggart Desmet zijn 37e goal van het seizoen mee om Trappers weer op gelijke hoogte te brengen, maar na twintig minuten spelen was de wedstrijd nog steeds in evenwicht.

Lance Monych vierde zijn comeback na vier wedstrijden schorsing met een goal in de openingsminuut van de tweede peroide, waarna Daryl Bat de marge vier minuten later opvoerde met wat later de winnende goal bleek te zijn. Toen Peter van Biezen er halverwege de wedstrijd zelfs 1-4 van maakte leek er geen vuiltje meer aan de lucht voor het team van Larry Suarez.

Dragons kwam echter via Jozef Kubricky nog in de tweede periode terug in de wedstrijd en had zelfs met een schot op de lat kans op de aansluitingstreffer. Zo ver kwam het allemaal niet. Peter van Biezen en Daryl Bat scoorden in de slotperiode beiden hun tweede van de wedstrijd om zo het zelfvertrouwen op weg naar de bekerfinale een stevige impuls te geven.