2 maart 200500:00

Door Joep Meijsen

Financiële kater voor NIJB

De Nederlandse IJshockeybond is het grootste slachtoffer van de herverdeling van de lottogelden binnen de sportkoepel NOCNSF. De bond kan jaarlijks op tachtigduizend euro minder subsidie rekenen dan in het verleden.

Dat meldt De Volkskrant vanmorgen. Bij de nieuwe verdeling van de gelden is gekeken naar de infrastructuur van de sportbond, zijn marktaandeel (wat de bond doet om zijn ledental te vergroten) en de zogenoemde top-10-ambitie, wat sportbonden doen om Nederland aan de mondiale top te brengen.

Gisteren werd tijdens de algemene vergadering van de sportkoepel NOCNSF de nieuwe verdeling geaccepteerd. Voorzitter Jan de Greef zei de argumenten van de commissie die de nieuwe verdeling heeft vastgesteld te begrijpen, maar vond dat de ijshockeybond zo zwaar getroffen is dat het resultaat van de onderhandelingen onbillijk is.

De Greef drong tijdens de algemene vergadering aan op hulp van sportbonden die wel over veel geld beschikken. Hij kreeg daarbij de steun van voorzitter Erica Terpstra, maar zelfs de aansporingen van de voormalig Olympisch zwemster waren niet afdoende om de grote sportbonden in beweging te krijgen voor de ijshockeysport.

De NIJB, en de eveneens door een fikse korting getroffen basketbalbond, zijn nu bang dat hun topsportbeleid in gevaar komt.

Er was de afgelopen dagen ook beter nieuws voor de ijshockeysport. Zo wordt er onder leiding van de hockeybond met de NOS gesproken over meer aandacht voor 'overige' sporten in Studio Sport. De NOS raakt de uitzendrechten voor het voetbal kwijt, maar heeft nog wel de rechten voor vrijwel alle andere Nederlandse sporten. De Nederlandse IJshockeybond is ook betrokken bij deze gesprekken.