28 oktober 200400:00

Door [email protected]

Finland ontslaat coach

Raimo Summanen is ontslagen als coach van het Finse ijshockeyteam. Zijn contract, dat nog tot 2006 doorliep, is met onmiddelijke ingang ontbonden. Ontevreden spelers zouden tot zijn val hebben geleid.

Summanen werd in 2003 aangesteld als bondscoach en bracht de Finnen afgelopen september tot in de finale van de World Cup of Hockey. Tijdens diezelfde World Cup liep verdediger Janne Niinimaa echter weg bij het team, na onenigheid met zijn coach.

'Met deze beslissing hopen we de gemoederen binnen het team te kalmeren' zei Kalervo Kummola, voorzitter van de Finse IJshockey Bond, woensdagavond. Er deden afgelopen jaar al geruchten over ontevreden spelers de ronde; het ontslag lijkt deze verhalen te bevestigen.

De ontslagen coach zelf was graag bij het team gebleven. 'Ik was onder geen enkele omstandigheid zelf bij het team weggelopen', zegt Summanen, een voormalig NHL-speler. 'Maar als je de opdracht hebt om veranderingen door te voeren en je krijgt dan niet de zeggenschap om dat te doen, dan wordt het erg moeilijk om goed te functioneren.'

Summanen startte eind jaren 90 als assistent-coach van IFK Helsinki en coachte Jokerit Helsinki in 2001 naar de landstitel. Er is nog geen opvolger voor Summanen benoemd.