31 augustus 200400:00

Door Joep Meijsen

Finland wint opener

Finland had maandag geen kind aan het Tsjechië van Jaromir Jagr in de openingswedstrijd van de World Cup of Hockey. In Helsinki stopte Miikka Kiprusoff twaalf schoten namens Finland in een simpele 4-0 zege.

Het betrof de eerste ontmoeting in de World Cup of Hockey. De doelpunten van Finland werden keurig verdeeld tussen sterren uit de NHL en uit Europese liga's. Saku Koivu van Montreal en Niko Kapanen van de Dallas Stars zorgden voor twee goals. Terwijl de in Zwitserland spelende Jukka Hentunen en de in Finland zelf actieve Mikko Eloranta de overige goals scoorden. Doelman voor Tsjechië was Tomas Vokoun.

De Tsjechen, in de voorbereiding nog zegevierend in de Kölnarena tegen Duitsland, worden gecoached door Vladimir Ruzicka, na het overlijden van Ivan Hlinka. De ploeg van Ruzicka kon echter geen vuist maken, nadat de Finnen via een vroege treffer van Hentunen op voorsprong waren gekomen. De 1-0 bleef op het scorebord staan tot 30 seconden in de derde periode toen Koivu de voorsprong verdubbelde. Halverwege de derde doorgang hadden Kapanen en Eloranta de wedstrijd al beslist.

Zweden en Duitsland, de andere twee teams in de Europese poule van het toernooi, ontmoeten elkaar vandaag in Stockholm.