25 juli 200600:00

Door Joep Meijsen

Finse forward bij Emperors

Nijmegen Emperors breidt het Scandinavische contingent uit met de 29-jarige Finse aanvaller Kim Korhonen. De nieuwe aanwinst van de Nijmeegse landskampioen speelde het grootste deel van zijn loopbaan op het derde niveau in Zweden en in de hoogste Noorse divisie.

Dat heeft Nijmegen Emperors bekendgemaakt. Korhonen geldt als een snelle aanvaller met een neusje voor doelpunten en een goede techniek. De Fin is de zevende buitenlandse nieuwkomer bij Nijmegen. De eerste zes imports komen allen uit Zweden. Het afgelopen seizoen speelde Korhonen voor Tingsryds AIF in de Zweedse Eerste Divisie, waarin hij in 43 wedstrijden tot 13 goals en zeventien assists kwam.

De op 30 april 1977 in Helsinki geboren links schietende aanvaller speelde voor de jeugd van Karhu-Kissat en HIFK Helsinki. Als senior speelde hij de afgelopen jaren in vier landen. Zo kwam hij uit voor Frisk Asker Tigers en Comet op het hoogste niveau in Noorwegen, voor Kaufbeuren in de Duitse regionalliga, voor twee clubs op het tweede niveau in Finland en vier teams op het derde niveau in Zweden.

Korhonen komt in Nijmegen minimaal Ă©Ă©n oude bekende tegen. Twee jaar geleden speelde hij bij het Noorse Comet samen met de ook nieuw door Emperors aangetrokken verdediger Tobias Jensen. Een andere speler in die ploeg was de Zweed Matthias Karlsson, die eind vorig seizoen door Nijmegen werd aangetrokken. Korhonen was met dertien goals en twintig assists in 42 wedstrijden de nummer twee op de topscorerslijst van Comet. Vorig seizoen was hij echter slechts de nummer acht op de topscorerslijst bij Tingsryds AIF.

Nijmegen Emperors lijkt als eerste club in Nederland zijn selectie grotendeels rond te hebben. De club kiest na het onverwachte landskampioenschap van afgelopen seizoen voor een compleet nieuwe koers. Onder leiding van de ervaren nieuwe coach Hakan Nygren moet worden overgeschakeld op Scandinavisch ijshockey. Daartoe zijn inmiddels zeven Scandinavische spelers aangetrokken.

Ook in de rest van de selectie is veel veranderd. Van de basisspelers die vorig jaar het kampioenschap wonnen maken Erik Tummers, Nick de Jong, Nick Verbruggen, Bart van Roosmalen, Bob Teunissen, Harry en Huub Verdonschot en Rene Vugts nog deel uit van de selectie. Nieuwkomers van andere Nederlandse clubs zijn onder meer Marcel den Hartog, Dave Stappershoef, Bert van den Braak en John Versteeg.