Archieffoto Alexander Jacobs
Archieffoto Alexander Jacobs — © Fintan Planting (9PM/IJshockey.com)

29 oktober 202007:08

Door Joep Meijsen

Flashback: coaches toch niet ontslagen

Vijftien jaar geleden ontslaat Nijmegen Emperors coach Alexander Jacobs, maar draait dat besluit een paar dagen later weer terug. Tien jaar geleden wordt het ontslag van Marc Visschers gemeld als coach in Zoetermeer, maar staat hij 's avonds gewoon in de bank en vijf jaar geleden maakt Steve Mason de overstap vanuit Tilburg terug naar Zwitserland.

15 jaar geleden

is Amsterdam begonnen aan een nieuw tijdperk met een nieuw bestuur, een nieuwe organisatie en een vernieuwde spelersgroep. De ijshockeysuccessen gaan echter gewoon door. Dankzij een 7-5 overwinning op Den Haag legt de ploeg beslag op de Coupe der Lage Landen, een gezamenlijke beker met Belgische teams. Door de zege kan Amsterdam door Tilburg niet meer worden achterhaald in de stand. Leo van den Thillart wint de wedstrijd met twee harde schoten in de slotfase voor zijn ploeg.

Bij Nijmegen Emperors wordt coach Alexander Jacobs door het bestuur ontslagen omdat hij na afloop van de wedstrijd tegen Geleen het ijs op ging om het arbitraire trio aan te spreken op hun optreden, wat hem een game misconduct oplevert. Jacobs vormt bij Nijmegen een coaching-duo met NHL-veteraan Larry Sacharuk. In een teammeeting later in de week laat de spelersgroep weten volledig achter Jacobs te staan, waarna een verzoenend gesprek met het bestuur volgt. Een uur later besluit Jacobs het aanbod om terug te keren in de bank te accepteren. Jacobs is dit seizoen coach van Duisburg in Duitsland.

Geleen Eaters neemt afscheid van verdediger Mark Persick. Volgens coach Andy Tenbult kan Persick het niveau in de hoogste Nederlandse liga nog niet aan. Zijn vervanger is de 24-jarige Canadees Scott Wright, die uit het Canadese universiteitsijshockey komt. Voor Persick zou het niet zijn laatste ervaring zijn in Nederland hij zou niet veel later overstappen naar Den Haag. Inmiddels is Persick overigens advocaat bij Leland Campbell Kondratoff Persick in de Canadese provincie Saskatoon.

Tilburg Trappers in actie tijdens het toernooi om de Continental Cup in eigen stadion
Tilburg Trappers in actie tijdens het toernooi om de Continental Cup in eigen stadion — © Wim van Beijsterveldt (2112 Fotografie)

10 jaar geleden

slaagt Tilburg Trappers er niet in om in eigen huis de volgende ronde van de Continental Cup te halen. De club begint het toernooi weliswaar met een ruime 8-2 zege op het Spaanse Jaca, Benoit Doucet en Mickey Bastings scoren ieder twee keer, maar verloor verrassend het tweede duel van Viru Sputnik uit Estland met 4-7. Na de eerste periode stond het al 1-5 in het voordeel van de Esten. Het toernooi wordt afgesloten met een eervolle 4-5 nederlaag tegen het Poolse Krakow. Die laatste ploeg plaatst zich voor de volgende ronde.

Den Haag en Tilburg plaatsen zich voor de bekerfinale. In best-of-three halve finales rekenen de ploegen af met respectievelijk Zoetermeer Panthers en Eindhoven Kemphanen. Beide teams hebben maar twee wedstrijden nodig om zich te plaatsen. Voor Trappers is het de vierde keer in zes jaar dat de club zich plaatst voor de bekerfinale. Voor Den Haag is het de tweede keer op rij dat deze mijlpaal wordt bereikt.

Bij Zoetermeer, dat met een heel nieuwe organisatie in de competitie speelt, was het tijdens de week de vraag wie er in de bank zou staan. Speler Marc Lefebvre, tegenwoordig zelf coach van Odense Bulldogs op het hoogste niveau in Denemarken, meldt op Twitter dat coach Marc Visschers is ontslagen. Dat wordt vervolgens in het Algemeen Dagblad bevestigd door de teammanager van de ploeg. Daarna volgen de ontwikkelingen elkaar snel op en ontkent voorzitter Fred Rammeloo van de club dat Visschers ooit ontslagen is geweest. Visschers staat vervolgens in de bank in de eerste wedstrijd in de halve finales tegen Den Haag, die met 7-1 wordt verloren.

Visschers heeft na de uitschakeling wel een verklaring voor de gebeurtenissen. 'Men moet beseffen dat het voor deze organisatie allemaal nieuw is en dat er ook mensen bij betrokken zijn zonder ijshockeyachtergrond. Dan gaat er wel iets mis en dat leidde in dit geval tot een foutieve en te emotionele reactie richting het AD. Er is namelijk helemaal geen sprake van ontevredenheid. De spelers hebben vertrouwen in de technische staf en de technische staf heeft vertrouwen in de organisatie. Natuurlijk zijn er ook wel moeilijke momenten geweest. We hebben vijf keer achter
elkaar verloren tijdens de beker maar een vertrek is helemaal niet aan de orde.' Visschers is op dit oment de hoofdcoach van Dordrecht Lions.

Steve Mason maakt in 2015 de overstap van Tilburg naar Rapperswil
Steve Mason maakt in 2015 de overstap van Tilburg naar Rapperswil — © Rapperswil

5 jaar geleden

maakt bondscoach Chris Eimers zijn selectie bekend voor een oefentoernooi in het Roemeense Galati. Opvallende namen in het team zijn Rick van Haren van Zoetermeer, Luke Zwartbol van Den Haag, Ryan Collier van Tilburg en Mike Verschuren van Eindhoven die nog relatief weinig internationale ervaring hebben. Mike Beeren en Martijn Oosterwijk zijn de twee goalies die meereizen naar Roemeni√ę. Het betreft een mix van spelers die voor Tilburg in de Oberliga uitkomen en Beneliga-spelers, waarbij de bondscoach te maken kreeg met veel afzeggingen.

Later volgt er nog een afzegging van Steve Mason. De topscorer van Tilburg Trappers in de Oberliga maakt de overstap naar het Zwitserse Rapperswil dat uitkomt in de Zwitserse tweede divisie. Mason mag daar spelen zonder als import te tellen omdat hij in de jeugd al in in Zwitserland speelde toen zijn vader Doug Mason daar coach was. Mason wordt in de selectie van Oranje vervangen door Nick Verschuren van Turnhout Tigers.

En er is goed nieuws voor Daniel Sprong. De Pittsburgh Penguins besluiten om de jonge in Amsterdam geboren aanvaller bij de selectie in de NHL te houden. De club moest na negen wedstrijden de knoop doorhakken of Sprong terug zou worden gestuurd naar zijn team in major junior, Charlottetown Islanders, of in de NHL mag blijven. In dat geval telt het huidige seizoen mee voor zijn NHL-contract. Sprong zou uiteindelijk achttien wedstrijden spelen voor de Penguins waarin hij twee keer tot scoren komt.

Delen