Flashback teamfoto Jaca
— © Actiefotografie.nl (Marco Spelten)

15 april 202111:51

Door Remco

Flashback: Jaca, degradaties en mooie transfer Doug Mason

In de rubriek Flashback kijken we wat er vijf, tien en vijftien jaar geleden gebeurde in het Nederlandse ijshockey. Ditmaal met de titel voor Oranje in het Spaanse Jaca, degradatie voor de Oranjevrouwen en de avonturen van Nederlanders in het buitenland.

Vijftien jaar geleden

Oranje U18 won in het Italiaanse Merano vier van de vijf wedstrijden en eindigde uiteindelijk met een zilveren medaille. De enige nederlaag in het toernooi, tegen het gastland, doofde de promotiekansen van het team van bondscoach Henry Stoer.

Opvallend is dat beide spelers die in de prijzen zijn gevallen niet in Nederland ijshockeyen. Glenn Bakx werd uitgeroepen tot beste verdediger van het toernooi en tot beste speler van Nederland. Samen met Mike Dalhuisen werd Bakx ook verkozen in het All-Star team. Mike Dalhuisen, geboren in Nijmegen, en al enkele jaren woonachtig in Canada en speelt daar zijn ijshockey op hoog niveau. Glenn Bakx speelt bij de Maaseik Moose, vlak over de Nederlandse grens in België.

Doug Mason
maakte in april 2006 een mooie promotie en maakt de overstap naar Kölner Haie. Mason was werkzaam bij Iserlohn Roosters en bondscoach van Oranje. 'We hebben met verschillende trainers gesproken, die voor de functie in aanmerking kwamen. Doug Mason heeft ons met zijn concept, zijn vakmatige competentie en zijn ideeën volledig overtuigd. Hij steunt de filosofie van de club waarbij jonge spelers moeten worden ingepast in de selectie', zei sportmanager Rodion Pauels van Keulen op de website Hockeyweb.de.

Doug Mason heeft trek in zijn functie: 'Ik verheug me er enorm op deze super-uitdaging. Het is een eer voor mij om bij de Haie te mogen werken'. Hij wordt bij Keulen geassisteerd door de voormalige Boston Bruin Clayton Beddoes, die ook met Mason bij Iserlohn werkte.

Tien jaar geleden

Jan Jaap Natte heeft zijn periode in Duitsland op een doeltreffende manier afgesloten. In de laatste wedstrijd voor Frankfurt Löwen tegen Neusser EV scoorde de in Rotterdam geboren aanvaller twee keer. De goals voorkwamen overigens de 5-3 nederlaag niet. Natte had eerder met Frankfurt al promotie naar de Oberliga veiliggesteld. Natte begon het seizoen bij Dortmund maar wisselde gedurende het seizoen naar Frankfurt. Daar was Natte goed voor 21 goals en 30 assists.

In 2016 keerde Natte voor het clubjublieum terug in Frankfurt en werd daar ook kort geinterviewd:

Flashback Natte Frankfurt

Tony Demelinne maakte bekend dat hij heeft getekend voor het ‘zomerseizoen’ voor Sydney Bears in de Australische competitie. Demelinne verpulverde dit seizoen in Nederland al zijn persoonlijke records. De geboren Hagenaar scoorde dit Eredivisie-seizoen de meeste doelpunten (47) en eindigde vijfde in punten (91). Eind maart won hij met Den Haag de derde landstitel uit zijn loopbaan. In 2008-09 werd hij met Den Haag al eens kampioen en in 2004-05 met Amsterdam. Met Amsterdam Tijgers won hij dat jaar ook de beker.

Bondscoach Tommie Hartogs
maakte zijn selectie bekend voor het WK in Boedapest. Vier spelers werden voor het eerst opgeroepen voor een WK: Michael Brandasu, Wesley Hendriks, Mickey Bastings en Sander Dijkstra. Brandasu was een relatief nieuw gezicht voor Nederland, de verdediger speelde het grootste deel van zijn loopbaan voor Stavanger Oilers in Noorwegen waar hij later ook nog even jeugdtrainer was van de U20.

Hartogs zag vele spelers afhaken vanwege blessures. Er is nog contact geweest met Nardo Nagtzaam, maar ook hij kan het WK niet combineren met zijn opleiding. Om dezelfde redenen vielen eerder Mitch Bruijsten en Steve Mason af.

Flashback brandasu u 20 trainer Stavanger
— © Michael Brandasu (rechts) in 2016 als jeugdtrainer in Stavanger

Vijf jaar geleden

Vijf jaar geleden kwam het Nederlands mannenteam uit op het WK in het Spaanse Jaca. Het team kende veel spelers uit de Eredivisie omdat Trappers nog bezig was met de play-offs in Duitsland. Oranje won alle vijf de wedstrijden in Jaca. In de openingswedstrijd won Oranje met moeite van Servië. Jonkies Max Hermens en Guus van Nes scoorden in de 3-2 overwinning. Daarna tegen Spanje was een verlenging nodig voor de winst. Spanje kwam met 2-0 voor maar via goals van captain Kevin Bruijsten kwam Oranje terug tot 2-2.Boet van Gestel scoorde de winnende goal in de verlenging.

Flashback van lijden jaca
— © Actiefotografie.nl (Marco Spelten)

Daarna volgden eenvoudige zeges tegen IJsland (3-0) en China (9-0). Julian van Lijden was goed voor een hattrick in de zege op China. In de laatste wedstrijd versloeg de ploeg van Chris Eimers de Belgen met 6-2. De Belgische formatie legde beslag op de bronzen plak. Ronald Wurm en Julian van Lijden waren beiden goed voor twee goals.

Flashback jaca kampioensfoto 2016
— © Actiefotografie.nl (Marco Spelten)

Aanvaller Nardo Nagtzaam is met Olimpija Ljubljana kampioen van Slovenië geworden. In de beslissende vijfde wedstrijd tegen Jesenice won zijn ploeg met 2-0 en daarmee de serie. Ljubljana speelt zijn reguliere wedstrijden in de internationale Oostenrijkse competitie en neemt vervolgens deel aan de play-offs in Slovenië om het landskampioenschap. Nagtzaam sloot na het laatste duel voor Olimpija aan bij de Nederlandse ploeg in Jaca.

De Nederlandse vrouwen
degradeerden in Italië ondanks een knappe 4-2 overwinning op Letland op de slotdag van het toernooi. De goals kwamen op naam van Bieke van Nes, Mieneke de Jong, Zoë Barbier en Julie Zwarthoed. De overwinning gaf nog hoop op lijfsbehoud maar de resultaten later op de dag gooiden roet in het eten. Toernooiwinnaar Hongarije verzuimde en verloor van Oranje-concurrent China. Daarna wist Kazachstan niet te winnen van Italië waardoor degradatie voor Oranje een feit was.

Ook Oranje U20 degradeerde dit seizoen naar Division IIB.

Delen