Devils Bruijsten Skate 0910

8 oktober 202007:00

Door Joep Meijsen

Flashback: Kevin Bruijsten in Toronto

In de rubriek Flashback kijken we wekelijks terug op wat er vijftien, tien en vijf jaar geleden gebeurde in het Nederlandse ijshockey. Vijftien jaar geleden waren er eerste goals in Nijmegen voor onder meer Erik Landman en Erik Tummers, tien jaar geleden speelde Kevin Bruijsten twee oefenwedstrijden voor de Toronto Marlies en vijf jaar geleden maakte Daniel Sprong zich op voor zijn NHL-debuut.

Vijftien jaar geleden

was het een wedstrijd van eersten voor Nijmegen tegen Herentals in de Coupe der Lage Landen. De toen onder naam Emperors spelende club won met 10-0, waarbij Erik Landman, Erik Tummers, Dennis Unk en Stewart Sacharuk allemaal voor het eerst scoorden in Nijmeegse dienst. Daarnaast zetten Kyle Nixon en Casper Swart gezamenlijk een shutout op papier.

Amsterdam en Tilburg speelden als enige overgebleven ongeslagen ploegen tegen elkaar en Amsterdam Tigers won het duel in overtime met 2-3. Jan-Jaap Natte scoorde de winnende goal. Anthony Blumer en Marcel Kars hadden de andere twee Amsterdamse goals. De huidige Trappers-coach Bo Subr had een assist op de treffer van Kars. Joel Salonen had een goal en een assist voor Trappers. In hetzelfde weekend pakte Martin Trommelen een shutout namens Tilburg in Turnhout.

Tegengestelde ontwikkelingen tot nu in het seizoen voor verschillende goalies. Zo werd voor Martin Trommelen een shutout genoteerd op het wedstrijdformulier in de 0-4 zege van Trappers in Turnhout. In werkelijkheid had echter Marcel den Hartog het doel van Tilburg verdedigd. Goalie Mika Wacker van Herentals incasseerde tot nu toe in drie wedstrijden en een beetje 37 goals. Zelfs het staken van een wedstrijd door mist na vijf minuten hielp hem niet. Hyc stond al 0-1 achter. Hij zou niet lang spelen bij de huidige Belgische ijshockeygrootmacht.

Jan Jaap Natte speelde in totaal vier seizoenen in Amsterdam en was ook jarenlang een vaste keuze in Oranje.
Jan Jaap Natte speelde in totaal vier seizoenen in Amsterdam en was ook jarenlang een vaste keuze in Oranje. — © Fintan Planting

Tien jaar geleden

nam Kevin Bruijsten deel aan een trainingskamp van de Toronto Marlies uit de American Hockey League. De 23-jarige aanvaller uit Nijmegen speelde uiteindelijk twee oefenwedstrijden voor de club. Een contract leverde het hem niet, maar in dagblad De Gelderlander toont hij zich toch erg positief. 'Het was echt supervet. Wat een mooie ervaring. Een overweldigende entourage. Mijn doel was om bij minimaal Ă©Ă©n wedstrijd op de bank te mogen zitten. Uiteindelijk speelde ik beide duels volop mee. Geweldig.'

Het was een bijzondere ervaring, vertelt hij in hetzelfde interview. 'Die kleedkamers daar: zoiets heb ik nog nooit gezien. Ik ken de ruimtes waarin eredivisieteams uit het voetbal zich omkleden, maar dit was toch wel wat heftiger. In de kleedkamer zat een keuken en zelfs een fitnessruimte. ’s Ochtends ontbeten we er eerst en maakten we daarna een training op de toestellen, voordat we het ijs op gingen.' Bruijsten zou uiteindelijk als prof op het hoogste niveau in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk spelen en begint binnenkort aan zijn vierde seizoen in het shirt van Tilburg.

Eindhoven Kemphanen zette een flinke stap richting de halve finales van de beker door thuis met 7-4 te winnen van Zoetermeer Panthers. Akim Ramoul, Jason Lawrence, Ryan Lang en Reinier Staats waren enkele van de Eindhovense doelpuntenmakers. Kemphanen had daarna maar weinig pauze voor de volgende wedstrijd, op dinsdag in Nijmegen. Reden voor coach Leo van den Thillart om voor een andere opzet te pleiten. 'Ik snap de behoefte bij de clubs aan veel thuiswedstrijden best, maar clubs en bond zouden eigenlijk veel beter moeten samenwerken rond het speelschema. Op dit moment is het voor wat oudere Nederlandse spelers heel lastig om eredivisie te spelen in combinatie met bijvoorbeeld een baan. Met zo veel doordeweekse wedstrijden zie je veel spelers afhaken, want je kunt niet twee, drie keer per week halve dagen missen.'

Leo van den Thillart als hoofdcoach in Eindhoven
Leo van den Thillart als hoofdcoach in Eindhoven — © Fintan Planting

Vijf jaar geleden

maakte Daniel Sprong dusdanig veel indruk op de technische staf van Pittsburgh Penguins dat hij na het trainingskamp bij de selectie blijft voor zijn officiële NHL-debuut. De wedstrijd werd live uitgezonden door Fox Sports 4, dat sinds het wegvallen van de pan-Europese sportzender van ESPN (eerder NASN) de rechten van de NHL heeft overgenomen.

In België wordt voormalig Geleen-speler Danny Peters benoemd tot bondscoach. Peters krijgt direct ook de U20 en de vrouwenploeg van België onder zijn hoede. Peters was de afgelopen twee jaar hoofdcoach in Luik en volgt als Belgische bondscoach Paul Vincent op.

Tilburg Trappers wint zijn eerste thuiswedstrijd in de Oberliga Nord. Na twee nederlagen legt Trappers de Black Dragons uit Erfurt op de pijnbank: 8-0. Nick de Ruijter scoorde twee goals en de jonge doelman Ruud Leeuwesteijn had de primeur van de eerste Nederlandse shutout in een Oberliga-wedstrijd. Trappers-aanvaller Levi Houkes was positief na de wedstrijd. 'De afgelopen jaren hebben we natuurlijk al een aantal keren tegen Oberliga teams geoefend. Ik denk wel dat het niveau dit jaar iets omhoog gegaan is, maar met deze ploeg moeten we mee kunnen doen bovenin', zegt hij.

Delen