Flashback Gardner Tilburg

4 april 201920:30

Door Remco

Flashback: Tilburg Trappers kampioen, overlijden van Sjoerd Terpstra en een nieuwe naam voor Nijmegen Tigers

In de rubriek Flashback blikt IJshockeynederland terug naar het verleden. Vijf jaar geleden wint Trappers de finale van Den Haag. Tien jaar geleden zijn Nederlandse scheidsrechters actief in de Oberliga en vijftien jaar geleden overleed Sjoerd Terpstra, oud-voorzitter van Amsterdam.

Vijf jaar geleden

Tilburg Trappers wint het kampioenschap na een extreem spannende serie tegen Den Haag in de zesde wedstrijd. De beslissende wedstrijd bleef lange tijd doelpuntloos, mede dankzij prima keeperswerk van Nick Broadwater en Tomas Pek. Uiteindelijk werd het duel in de derde periode beslist door een doelpunt van Bob Teunissen met assistentie van Maarten Brekelmans.

Tomas Pek in actie voor HYS The Hague
Tomas Pek in actie voor HYS The Hague

De Tilburgse coach Paul Gardner wijst in zijn commentaar na de wedstrijd in het bijzonder op Brekelmans. ‚ÄėAls ik er √©√©n speler uit moet pikken, dan is hij het. Komt terug van een ernstige knieblessure, komt eigenlijk pas halverwege het jaar bij de ploeg en hij heeft zich geweldig ontwikkeld. Het kampioenschap is echter een prestatie van het collectief, waaraan alle spelers hun bijdrage hebben geleverd. Ik ben enorm trots op mijn spelers en dit kampioenschap.'

Tomas Pek in actie voor HYS The Hague
Tomas Pek in actie voor HYS The Hague

Dordrecht Lions pleit voor de invoering van een salary cap in de Eredivisie. De club is tevreden over het eerste jaar op het hoogste niveau en denkt na over een vervolg. Dordrecht stoort zich wel aan de instabiliteit van de Eredivisie waarbij het ieder jaar onzeker is hoe de competitie gespeeld wordt en met welke teams. 'Dit alles wordt grotendeels veroorzaakt door de drang van clubs om steeds maar in budget te groeien waardoor het voor startende/nieuwe clubs in de Eredivisie haast onmogelijk wordt om toe te treden of te blijven. We moeten groeien, gezamenlijk, competitie breed hiervoor zijn andere maatregelen nodig.'

Tien jaar geleden

Ruim voordat Tilburg Trappers de overstap maakte naar de Oberliga, waren Nederlandse scheidsrechters al actief. Op de kop af tien jaar geleden fluiten Ruud van Baast, Jean-Paul de Brabander en Martin de Wilde bij Hannover Indians voor de wedstrijden tegen Herne. ‚ÄėHet niveau was ongeveer gelijk of iets minder dan bij ons in de eredivisie, maar het publiek is fantastisch. Ook helemaal niet negatief naar de refs toe. Het was echter wel duidelijk een Duitse wedstrijd, want er waren erg veel schwalbes', aldus De Brabander toen.

Akim Ramoul stapt over van Nijmegen Devils naar Eindhoven Kemphanen. Hij tekent daar een meerjarige overeenkomst. Het maakt deel uit van een strategie bij de lcub om met vooral in Nederland geboren spelers mee te doen om de prijzen. Eerder al tekende Ivy van den Heuvel vanuit Amsterdam en werd het trio Robbert Maas, Reinier Staats en Jeffrey Melissant vastgelegd.

Het Nederlands team zit in de voorbereiding op het WK in het Poolse Torun. De Haagse aanvaller Tony Demelinne wordt vanwege zijn sterke spel in de play-offs toegevoegd aan de voorselectie van bondscoach Tommie Hartogs. Demelinne had twee goals en zes assists in tien wedstrijden in de play-offs, waarvan een groot deel in de finaleserie tegen Tilburg.

Tomas Pek in actie voor HYS The Hague
Tomas Pek in actie voor HYS The Hague

Vijftien jaar geleden

Het Nederlands team onder 18 jaar begint aan het wereldkampioenschap in Hongarije en wint zijn eerste twee wedstrijden. Coaches zijn Johan en Henry Stoer, alsmede Jan Bruijsten. In de selectie een aantal spelers die nog atlijd actief zijn, zoals Kevin Bruijsten, Tony Demelinne, Akim Ramoul, Jordy van Oorschot en Alan van Bentem. Oranje wint met 9-6 van Spanje en 11-1 van IJsland en speelt met 5-5 gelijk tegen Hongarije. Daarnaast was er een 15-1 zege op Belgi√ę, maar ook een 11-1 verlies tegen Oekra√Įne. Uiteindelijk wint Nederland de bronzen medaille.

Oud-voorzitter Sjoerd Terpstra van De Bisschop Amsterdam overlijdt op 70-jarige leeftijd. Terpstra stond aan de basis van de succesvolle formatie die Amsterdam in zijn tijd op het ijs zette met bekende spelers als Tom Simpson, Corky de Graauw, Tjakko de Vos, Ron Berteling, William Klooster en Chuck Huizinga. In het dagelijks leven was Terpstra een succesvolle en gerespecteerde zakenman, die door de koningin werd benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Als voorzitter van het Amsterdamse ijshockey voerde hij jarenlang een gezonde tweestrijd met zijn tegenvoeter van Heerenveen, Sjoerd Feenstra, de grote man achter de Feenstra Flyers.

Nijmegen gaat verder met de voorbereiding op een terugkeer op het hoogste niveau. Daarbij wordt besloten de naam Tigers te laten vallen en verder te gaan onder de naam Emperors.