14 augustus 200800:00

Door [email protected]

Fleury slaat er weer op los

Winger Theoren ‘Theo’ Fleury maakt een comeback. De voormalige ster van de Calgary Flames en Team Canada gaat spelen voor de Calgary Vipers. De Vipers zijn echter geen minor league ijshockeyteam. Ze spelen minor league honkbal.

Theo Fleury is ook nu nog omstreden. Van het begin van zijn carrière tot en met het einde. Op 18 jarige leeftijd was de speler uit Oxbow, Saskatchewan al betrokken bij een massale veldslag op het ijs. Dit was tussen de junioren ploeg van Canada en Rusland op het wereldkampioenschap voor junioren in 1987. Later in zijn carrière was hij vaak in de media vanwege zijn aanhoudende alcohol en drugs verslavingen.

De kleine Canadees is gedurende zijn carrière altijd een publiekslieveling geweest door zijn fysieke spel. Tijdens zijn actieve loopbaan speelde de huidige inwoner van Calgary voor de Calgary Flames, Colorado Avalanche, New York Rangers en Chicago Blackhawks. Zijn laatste seizoen was in Europa. Hij speelde gedurende het seizoen 2005-2006 voor de Belfast Giants in het Verenigd Koninkrijk. Daar speelde hij met de in Nijmegen bekende verdediger Steve O’Brien. In zijn laatste seizoen als speler vuurde Fleury een puck af op een scheidsrechter, waarna hij de fluitist ook nog eens verbaal bedreigde.

Op dit moment heeft Fleury nog steeds enkele NHL records in handen. Zo is hij de enige speler die een ‘shorthanded’ hattrick heeft gemaakt. Drie goals met een man minder op het ijs. Na Jerome Iginla is Fleury ook nog steeds de Flames speler met de meeste punten ooit. Bovendien won hij in 2002 met Team Canada een gouden medaille op de Olympische spelen in Salt Lake City. Fleury is dan ook een kandidaat voor de NHL &lsqlsquo;Hall of Fame’.

De 40 jarige voormalige Stanley Cup winnaar heeft nu getekend bij de Calgary Vipers uit de Canadese Golden League als slagman. Het contract is voor een korte periode, maar de Vipers sluiten niet uit dat er mogelijk een vervolg komt. ‘Dit is een van mijn grootste dromen ooit’, zegt Fleury.

Of Fleury ook daadwerkelijk langere tijd ook echt aan spelen toekomt, is echter de vraag. ‘Theo is een van de grootste sportmensen uit Calgary en ook al is zijn contract voor enkele dagen, weet je het nooit’, aldus Vipers voorzitter Peter Young.