Flyers cheer center ice home 1112

8 oktober 201100:00

Flyers behaalt eerste overwinning

Friesland Flyers is van de hatelijke nul verlost. In eigen huis won de ploeg uit Heerenveen met 3-1 van Eindhoven Kemphanen. Het winnende doelpunt kwam op naam van Aaron Wilson. Marcus Pryde was met twee fraaie assists belangrijk voor de thuisploeg.

Thialf was op vrijdagavond met iets meer dan 800 toeschouwers gevuld, mede door de concurrentie van de wedstrijd van het Nederlands Elftal. De aanwezige fans zagen een matige eerste periode. Beide ploegen kregen kansen en waren gewaagd aan elkaar. Toch was het amusementsniveau bepaald niet hoog.

Na de pauze werd het een stuk interessanter. Al snel moest Jeroen van Olphen richting de strafbank. Opmerkelijk genoeg was de eerste kans echter voor Heerenveen. Paul Vincent verspeelde de puck in de neutrale zone aan Jason Visser. De Canadees stuurde daarna Michael Nason weg. Nason faalde echter oog in oog met de Eindhovense goalie Kyle Moir. Aan de andere kant viel vlak daarna de openingstreffer. Ronald Wurm ging eerst nog twee keer slordig om met een mogelijkheid. Toch kwam Eindhoven in deze powerplay alsnog op voorsprong.

Een goede actie van Nick de Jong resulteerde in een goal van Kevin Bruijsten. De 24-jarige international reageerde attent bij een rebound na een schot van de Jong. Eindhoven leek daarna de wedstrijd te domineren maar vergat door te drukken. Typerend was een uitbraak van Eindhoven waarbij Paul Vincent twee medespelers over het hoofd zag en voor eigen succes ging. Uiteindelijk strandde Vincent op de uitstekend spelende Martijn Oosterwijk.

De ploeg uit Heerenveen herstelde zich echter na een aantal minuten na de treffer van Bruijsten en begon met veel werklust te jagen naar de gelijkmaker. Coach Justin Bekkering: ‘We hadden anderhalve periode nodig vanavond om in de wedstrijd te komen. Vooral in thuiswedstrijden zullen we ervoor moeten zorgen om zestig minuten lang te knallen. We waren nu in het begin veel te afwachtend. Dat zag je ook terug in onze powerplays. We speelden te afwachtend en te traag. De spelers keken vooral naar elkaar in plaats van het zoeken naar de vrije ruimte. Gelukkig veranderde dat in de loop van de wedstrijd en begon ook de powerplay wat beter te draaien.' Pas in de laatste minuut van de tweede periode kwam Flyers op gelijke hoogte. Na prima voorbereidend werk van Marcus Pryde wist Joey Sides de 1-1 te noteren.

In de derde periode kon de wedstrijd beide kanten op. Uiteindelijk trok Flyers aan het langste eind. Met twee Kemphanen op de strafbank, leek Flyers na veertien minuten op voorsprong te komen. De goal van Nason werd echter afgekeurd door referee Jeffrey de Ridder omdat het doeltje van zijn plek af raakte. Nog geen minuut later was het alsnog raak. Een afstandsschot van Aaron Wilson vond zijn weg door een woud van benen: 2-1.

Twee minuten voor tijd besliste Bert van den Braak de wedstrijd. Van den Braak werd op zijn wenken bediend door Marcus Pryde waardoor van den Braak van dichtbij Moir kon passeren. In de slotminuten kwam Eindhoven niet meer terug. Bekkering was na afloop blij met de punten: ‘Deze overwinning hadden we nodig. De zege is goed voor het moraal in de kleedkamer, het moraal gaat nu weer in de goede richting. Ik denk dat onze mentaliteit vanavond het verschil heeft gemaakt. Je zag ook dat op een gegeven moment Eindhoven geen raad meer wist met onze snelheid waardoor ze wat vaker in de strafbank kwamen. Ik moet ook een compliment geven aan onze goalie Martijn Oosterwijk. Hij had een groot aandeel in deze overwinning. Ik voorzie een mooie toekomst voor hem als hij zo blijft spelen en zich zo blijft ontwikkelen.'

Bij de tegenstander Eindhoven heerste teleurstelling bij coach Tommie Hartogs na het eerste verlies van het seizoen: ‘We hebben deze wedstrijd onnodig weggegeven. Na de 0-1 hadden we controle over de wedstrijd maar vergaten we het af te maken. We speelden ook een aantal keren te diep waardoor we tegen een paar counters aanliepen. Een overwinning hier had ons een goed gevoel gegeven. Dan had je negen punten voorsprong gehad op Heerenveen terwijl het er nu maar drie zijn.'

Morgenavond speelt Eindhoven opnieuw. Dan komt Geleen op bezoek in de Lichtstad.