12 februari 200800:00

Door Remco

Flyers bij de laatste vier

Heerenveen Flyers heeft op de laatste speeldag van de reguliere competitie de vierde en plaatse plek in de play-offs veroverd. In het allesbeslissende duel met Zoetermeer Panters wonnen de Friezen met 2-1.

Heerenveen en Zoetermeer wonnen beide hun eerste wedstrijd van het weekend om zodoende een allesbeslissende wedstrijd te forceren op zondagavond. Zoetermeer wist vrijdag thuis knap te winnen van Dordrecht. Lions nam binnen zes minuten een 0-2 voorsprong dankzij John Kolen en William Matthijssen.

Panters kwam sterk terug in de eerste periode. Twee straffen tegen Dordrecht werden direct afgestraft door Zoetermeer. Powerplay goals van Michiel van der Spek en Bas Britstra trokken de stand gelijk.

In de tweede periode viel niet veel te beleven. Het hoogtepunt viel meteen aan het begin van periode toen Pascal van der Velde Zoetermeer op een 3-2 voorsprong zette. De stand bleef staan tot aan de slotminuten van de wedstrijd. Lions coach Richard de Wilde haalde zijn goalie een aantal minuten voor tijd van het ijs in een ultieme poging om de stand op gelijke hoogte te brengen. Het mocht niet baten voor het reeds geplaatste Dordrecht want Jeroen Admiraal schoot al gauw de puck in het lege net. Een late tegengoal van Jeroen Beulink was slechts goed voor de statistieken en om de 4-3 eindstand te bepalen.

Heerenveen had op zaterdagavond weinig moeite met Eindhoven. De Friezen namen in het eerste bedrijf al een 0-2 voorsprong via Mark Schra en Jaap Kroon. De voorsprong werd verder uitgebreid naar 0-4 in de tweede periode door treffers van Jaap Kroon en Jolke Balt. Uiteindelijk bleef de eindstand steken op 3-6 in het voordeel van Heerenveen. Jaap Kroon maakte in de slotperiode zijn derde goal van de avond.

Een dag later mocht Heerenveen het in eigen huis afmaken tegen Zoetermeer. De bezoekers kwamen echter sterk uit de kleedkamers en namen via Jasper Kick een voorsprong in de eerste periode. Het overwicht van Zoetermeer verdween in de eerste pauze en Heerenveen greep wat meer controle over de wedstrijd. Na vierendertig seconden viel de gelijkmaker al. Mark Schra noteerde zijn twaalfde treffer van het seizoen.

Goed keeperswerk van Martijn Maghielse en collega Paul Rijsdam zorgden ervoor dat de 1-1 stand tot ver in de derde periode op het bord bleef. Acht minuten voor tijd scoorde Zahir Hup alsnog de verlossende treffer voor Heerenveen. Zoetermeer ging fel op jacht naar een gelijkmaker maar Maghielse bleek een onneembare vesting voor de Panters. In het laatste gedeelte kwamen de frustraties naar boven bij Zoetermeer en liepen Matthijs Wiersma en Tonny Staal tegen een match penalty aan. Ook het seizoen voor speler/coach Jeroen Admiraal eindigde vroegtijdig vanwege een game misconduct.

Heerenveen mag nu in de halve finales aantreden tegen de topfavoriet Utrecht Dragons. Heerenveen was in de reguliere competitie de enige ploeg die een puntje wist af te snoepen van de ongeslagen koploper. Utrecht won ook de laatste wedstrijd van het seizoen. Thuis werd Tilburg Trappers met 7-3 verslagen. Maarten de Groot scoorde tweemaal voor Utrecht, Jeffrey Melissant was twee keer trefzeker voor de bezoekers.

De exacte speeldata van de halve finales zijn nog niet bekend maar zullen naar alle waarschijnlijkheid komende weekeinde al beginnen. Zoals gezegd neemt Utrecht het op tegen Heerenveen en in de andere halve finale gaat het tussen Tilburg en Dordrecht.