17 september 200500:00

Door Joep Meijsen

Flyers: Canadees op proef

De Canadees Francis Walker krijgt bij Heerenveen de kans zich te bewijzen als vervanger voor Oleg Timchenko. Walker speelde de afgelopen maanden samen met Don Nichols en Robert Starke voor de Newcastle North Stars in Australië.

Dat heeft Heerenveen Flyers bekendgemaakt. De op 19 januari 1983 geboren linker vleugelaanvaller speelde tijdens het vorige reguliere seizoen, in Australië wordt ijshockey gespeeld in de periode dat de sport in de meeste delen van de wereld stilligt, voor Lakehead University. In 20 wedstrijden kwam hij tot tien goals en zes assists.

Daarvoor was Walker, geboren in St-Eustache in Quebec, actief op verschillende jeugdniveaus in Canada. Zo was hij bij de Aurora Tigers in de lagere junioreniga PJHL goed voor liefst 64 goals en 56 assists in slechts 72 wedstrijden. Ook in de jaren daarvoor liep hij op een gemiddelde van ruim Ă©Ă©n punt per wedstrijd.

In de Australische competitie tekende hij voor 28 goals en 26 assists in 25 wedstrijden, waarmee hij de topscorer in de competitie was. Samen met Starke en Nichols won hij het kampioenschap down under. Walker wordt omschreven als een goede schaatser, met goede handen en een goed schot. Een Ă©chte goaltjesdief.

Heerenveen werd recentelijk verrast door het vertrek van Timchenko naar Italië. De selectie van de nieuwe coach Brian de Bruyn speelt volgende week tijdens de open dag in eigen huis een wedstrijd tegen Nijmegen.