24 maart 200600:00

Flyers dwingt finale af

De serie tussen Heerenveen en Nijmegen gaat tot het gaatje. Flyers klopte vrijdagavond Nijmegen met 4-7 om een beslissende vijfde wedstrijd in Thialf af te dwingen. Anton Butochnov en Petr Kratky hadden ieder twee goals voor Heerenveen.

Het Triavium was uitverkocht en sfeervol, maar kon uiteindelijk geen landstitel vieren.

Bij Nijmegen tekende TJ Caig voor een goal en twee assists. Bob Teunissen was zelfs bij alle Emperors-treffers betrokken met een goal en drie assists. Toch was hij na afloop niet bepaald vrolijk. 'We maakten te veel fouten vanavond. Dingen die we de laatste tijd juist niet meer fout deden. Je kon merken dat de ploeg nerveus was', aldus de captain van Nijmegen.

Flyers-coach Brian de Bruyn had vanzelfsprekend een grote glimlach op zijn gezicht. 'Het grote verschil met de andere wedstrijden in de serie was dat wij deze keer de kansen wel afmaakten. Het keerpunt in de wedstrijd was de gelijkmaker van Hans Kroon. Daar putten wij enorm veel kracht uit en in de minuten daarna hebben wij de wedstrijd gewonnen', zei de coach van Heerenveen.

Flyers had liefst zeven keer reden om te juichen tijdens de vierde wedstrijd in de play-offs. En een achtste keer na het eindsignaal.

Halverwege de tweede periode stond Nijmegen nog met 2-1 voor en leek de ploeg uit de Keizerstad een heel eind op weg naar de landstitel. Flyers drong weliswaar aan, maar kreeg niet eens zo heel veel kansen. Foute communicatie tussen doelman Swart en zijn defensie bood Hans Kroon echter de kans om de puck in het lege doel te schieten. Twee minuten later pakte Petr Kratky een rebound vanaf de paal en schoot Flyers voor het eerst in de serie op voorsprong in de wedstrijd. Een schot van Brad Smulders in de bovenhoek vier minuten besliste de wedstrijd min of meer. Vooral toen Marco Postma kort na het begin van de derde periode de 2-5 inschoot, leek het afgelopen.

Matt Korthuis had op de powerplay een gouden kans om Flyers op voorsprong te brengen. Casper Swart kreeg zo de kans om zijn fout bij de gelijkmaker goed te maken.

Toch leek het er lang op alsof de wedstrijd heel anders zou lopen. Al na twee minuten brengt Kevin Young de Emperors op voorsprong. De verdediger verandert op de powerplay een schot van Bob Teunissen van richting om Marcel Nijland kansloos te laten. Hoewel Flyers via Anton Butochnov op de powerplay weer op gelijke hoogte komt, is het restant van de eerste periode voor Nijmegen. Een treffer van Erik Landman wordt nog afgekeurd vanwege een man in de crease, maar een minuut voor het einde van de eerste periode zette Bob Teunissen de Emperors weer op voorsprong. Het schot was van TJ Caig en de Nijmeegse captain schoot de rebound binnen.

Een treffer van Erik Landman werd afgekeurd omdat er volgens scheidsrechter Van Baast een man in de crease stond.

De 2-5 vroeg in de derde periode van Postma was echter nog niet de beslissing in de wedstrijd. Nijmegen verzamelde nog een keer alle kracht en probeerde in het uitverkochte Triavium terug te knokken. Het is TJ Caig die van dichtbij de 3-5 maakt. Het begin van een wanhoopsoffensief van Nijmegen, waarbij Emperors een paar keer dichtbij de aansluitingstreffer is. Tot op enkele millimeters zo bleek Een verborgen schot van Huub Verdonschot stuiterde van de onderkant van de lat terug op het ijs. Petr Kratky maakte echter aan alle onzekerheid een einde door acht minuten voor tijd zijn tweede van de avond te scoren. Via een goal van Steven Johns en een doelpunt in het lege net van Anton Butochnov werd daarna de eindstand op het scorebord gebracht.

Heerenveen speelde een meer ontspannen wedstrijd dan Nijmegen, dat meer fouten maakte dan in de eerdere wedstrijden. Een vijfde wedstrijd moet nu uitkomst brengen.

'Mijn jongens waren gisteren op de training al ontspannen en dat bleven ze tijdens de wedstrijd. De druk lag bij Nijmegen en dat was te zien in de wedstrijd', analyseerde Brian de Bruyn. Een gok voor de winnaar van de serie wilde hij niet doen. 'We hebben het hele seizoen hard gewerkt voor het thuisvoordeel en morgen moeten we dat maar waarmaken. Maar ja, het is inderdaad zo dat in deze serie tot nu toe de uitspelende ploeg de winnaar was. Het wordt in ieder geval een enorme wedstrijd.'

Ruud van Baast fluit naar alle waarschijnlijkheid ook de vijfde wedstrijd tussen Nijmegen en Heerenveen.

Erik Landman was het hiermee eens. 'Het zijn de playoffs en elke wedstrijd staat op zich. Morgen beginnen we weer op nul en moeten we er vol tegen aan. En wat ismooier dan om dat in een uitverkochte hal te doen? Dan maakt het niet uit of dat het Triavium of Thialf is. Als ijshockeyer moet je daarvan genieten.'

Fotografie: IJshockeyfoto.com (waar aangegeven). Overige foto's Ronald Goudberg (NIJB).