15 februari 200900:00

Flyers/Eaters: spanning groeit

De strijd om het thuisvoordeel in de play-offs wordt pas op de allerlaatste speeldag beslist. Zowel Heerenveen Flyers als Geleen Eaters wonnen hun zaterdagwedstrijd, waardoor de onderlinge ontmoeting op zondag gaat bepalen wie het thuisvoordeel krijgt, terwijl Nijmegen Devils nog op het vinkentouw zit.

Eindhoven Kemphanen - Heerenveen Flyers

Heerenveen Flyers pakte drie belangrijke punten in Eindhoven. De ploeg van Chris Eimers scoorde bij de eerste twee kansen en produceerde vijf minuten voor tijd de winnende goal, tegen een Kemphanen dat goed weerspel bood en de ontmoeting lange tijd spannend wist te houden. De winnende goal werd gescoord door Michael Nason, die met een prima wrist-shot een slim gewonnen face-off van Paul Vincent bekroonde.

De winnende goal viel op een moment waarin Kemphanen net terug was gekomen tot 2-2 en de meeste aanspraak leek te maken op de volgende treffer. ‘Als je het over de hele zestig minuten bekijkt, hebben we denk ik terecht gewonnen. Maar in de fase dat die winnende goal viel, vroeg ik me wel af hoe deze wedstrijd zou gaan aflopen', zei coach Chris Eimers na de wedstrijd.

Het was opvallend te zien hoezeer het team van Flyers in enkele weken tijd de ploeg van Paul Vincent is geworden. De Amerikaan was betrokken bij twee goals, zette duidelijk de lijnen uit in de wedstrijd en was voortdurend dominant aanwezig. Eimers: ‘Het is natuurlijk fijn als je als coach een speler zoals dat in je ploeg hebt. Een verlengstuk op het ijs. Maar andere spelers krijgen nu misschien niet het krediet dat ze verdienen. Hans Kroon bijvoorbeeld, die heel belangrijk is geweest voor de ploeg in de afgelopen weken.'

Flyers schoot in Eindhoven fantastisch uit de startblokken. In de eerste de beste aanval schoot Paul Vincent een rebound binnen. In zo'n beetje de volgende situatie voor het doel van Matt Anthony kon Bert van den Braak de voorsprong met een lepe schuiver verdubbelen. Eventjes leek het erop alsof het een slachtpartij zou worden, maar Eindhoven is dit seizoen geen team dat over zich heen laat lopen.

De ploeg van Leo van den Thillart werkt zestig minuten lang voor iedere puck, vertrouwt op de aanwezige technisch vaardige aanvallers en de snelle transitie vanuit de defensie. Na acht minuten spelen deed Kemphanen wat terug. Daarvoor kreeg de ploeg wat hulp van de defensie van Flyers, die eerst vergat de puck het vak uit te schieten en vervolgens de schijf inleverde bij de Kemphanen, een buitenkansje dat Kevin Galerno zich niet liet ontglippen.

Met een snoeihard schot op de paal was Kemphanen niet veel later zelfs dichtbij een gelijkmaker, maar daarop moest worden gewacht tot de slotperiode. Ook nu was er wat hulp van Flyers noodzakelijk. Doelman Martijn Maghielse leek een schot van Brent Patry te klemmen, de puck viel echter tot vlak voor de doellijn en de goalie werkte deze vervolgens ongelukkig in zijn eigen net.

Fataal werd het allemaal niet dankzij de goal van Nason, wat betekent dat zondag de beslissing moet gaan brengen. Eimers: ‘We zijn een ploeg die tussen de derde en de zesde plaats speelt. Dat betekent dat we van iedereen kunnen winnen, maar ook van iedereen kunnen verliezen. Het maakt me dus niet zoveel uit tegen wie we komen te spelen. Morgenavond rond een uur of tien zullen we het weten.'

Geleen Eaters - Groningen Grizzlies

Groningen Grizzlies leed zaterdag een nederlaag in Geleen en lijkt daarmee grotendeels buitenspel te staan in de strijd om het thuisvoordeel in de play-offs. Alleen een nederlaag van Heerenveen tegen Geleen, een nederlaag van Nijmegen tegen Utrecht en eigen winst op Tilburg biedt nog soelaas voor het team van Sergei Yashin. Eaters heeft dankzij de zege op Groningen de felbegeerde derde plaats voorlopig in handen, maar kan nog door Heerenveen en Nijmegen worden gepasseerd.

Met drie goals in de tweede periode trok Eaters het voordeel naar zich toe. Elfhonderd toeschouwers in Glanerbrook zagen hoe Jake Brenk na twaalf minuten de score opende in de wedstrijd. Blair Lefebvre zorgde na zes minuten in de tweede periode nog voor de gelijkmaker, maar tegen de tijd dat scheidsrechter Van der Waarden voor de tweede pauze blies, had Casey Bartzen een glaszuivere hattrick op zijn naam gebracht. Drie goals op rij. Lance Herauf pikte assists mee op alledrie de goals.

Lance Morrison bracht Groningen vroeg in de slotperiode nog tot op twee goals, maar met Andrew Derton in de strafbank was het de beurt aan Casey Bartzen om Lance Herauf te bedienen voor een shorthanded goal om de eindstand op het scorebord te brengen. Eaters heeft daardoor het lot helemaal in eigen handen met de lastige uitwedstrijd in Heerenveen op het programma.

Utrecht Dragons - Hijs den Haag

Utrecht Dragons speelde voor zeshonderd toeschouwers zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Het verhaal van de wedstrijd leest als een samenvatting van het voorafgaande. Na twee periodes stond de ploeg van Frank Versteeg er nog prima voor, maar na het laatste fluitsignaal stond het team met lege handen.

Statistieken zeggen niet altijd alles over de sport. Utrecht won dit seizoen slechts vijf van de 39 wedstrijden. Daarmee eindigde de ploeg onderaan in zowel de bekercompetitie als de reguliere competitie. Dit doet echter geen recht aan de vele wedstrijden waarin het team het spannend maakte en pas in de laatste twintig minuten moest buigen voor de tegenstander.

In de laatste thuiswedstrijd stonden de gastheren na twaalf minuten spelen al met 3-0 achter en leek een forse nederlaag een goede mogelijkheid. Tony Demelinne, Jan Bohac en Jozef Cierny scoorden de goals. Utrecht beschikt echter nog altijd over clubicoon John Versteeg, die dit seizoen liet zien nog altijd een speler te zijn van bijzondere klasse.

Met goals aan weerzijde van de eerste pauze bracht hij zijn ploeg weer helemaal terug in de wedstrijd. Met 25 goals is hij bovendien met voorsprong de topscorer onder de in Nederland geboren spelers. Wellicht dat een andere speler hem dankzij succesvolle play-offs nog kan passeren, maar het is toch een opmerkelijke prestatie van de de intussen 37-jarige goaltjesdief.

Toen Andrew Scampoli later in de tweede periode zelfs nog de gelijkmaker produceerde, voorbereid door Versteeg, kon Utrecht wellicht nog voor een stuntje zorgen in het laatste thuisoptreden. Een dubbelslag van John Hecimovic en een treffer van Josh Mizerek in de derde periode verstoorden deze illusie echter. De overwinning betekent dat Den Haag de reguliere competitie afsluit met twee overwinningen, want het team ongetwijfeld moed geeft voor de play-offs. Op zondag wordt duidelijk of Amsterdam of Eindhoven de tegenstander wordt in de kwartfinale.