Gijs tassone juich 0809

7 februari 200900:00

Flyers en Grizzlies boeken zege

De noordelijke ploegen deden het goed op zaterdagavond. Heerenveen Flyers won knap met 1-6 van Eaters Geleen. Groningen Grizzlies won met 3-5 bij hekkensluiter Utrecht. Lance Morrison scoorde driemaal voor Grizzlies.

Eaters Geleen - Heerenveen Flyers

De ranglijst van de Eredivisie is weer een stukje spannender geworden. Nummer drie Geleen zag de buffer met de achtervolgers Nijmegen en Groningen verdwijnen. De Limburgers verloren al op vrijdag in Nijmegen en gingen een dag later kansloos in eigen huis onderuit tegen Heerenveen.

Professionele gokkers zullen de Nederlandse ijshockeycompetitie ongetwijfeld een uitdaging vinden. Geen uitslag is zeker en vooral niet bij Heerenveen Flyers. De ploeg is behoorlijk wisselvallig en moet daarom vrezen dat de ploeg geen thuisvoordeel zal hebben in de play-offs. De winst op Geleen bracht wel weer hoop in Friesland.

Na een gelijkopgaande eerste periode opende Heerenveen de score halverwege de tweede periode. Arthur Fritsch schoot de openingstreffer binnen vanaf de blauwe lijn. Vlak na de eerste treffer leek Geleen op gelijke hoogte te komen maar scheidsrechter Jean-Paul de Brabander keurde het doelpunt af omdat de puck met de hand in het doel werd gewerkt. Om het nog erger te maken voor Geleen, verdubbelde Heerenveen de score in de 33e minuut via William Reber.

Geleen moest een overwinning forceren in de derde periode en was in het begin op weg. Jake Brenk schoot na twee minuten de aansluitingstreffer achter Martijn Maghielse. Geleen was daarna een paar keer dichtbij een gelijkmaker maar Eaters zou het weekeinde puntloos afsluiten. Na 48 minuten scoorde Paul Vincent de beslissende 1-3 voor Heerenveen. Nog geen minuut later maakte Hans Kroon de vierde Friese treffer om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Uiteindelijk liep Heerenveen verder uit naar een 1-6 overwinning door goals van Vincent en Erik Landman.

Geleen zag door de nederlaag Nijmegen de derde plek op de ranglijst innemen. Geleen heeft een punt minder dan de Nijmegenaren die een wedstrijd meer hebben gespeeld. Geleen moet flink aan de bak want woensdag wacht de uitwedstrijd bij koploper Tilburg Trappers. Heerenveen deed goede zaken op de ranglijst. Flyers passeerde Eindhoven en staat nu zesde.

Utrecht Dragons - Groningen Grizzlies

Groningen Grizzlies bleef in de race voor thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs. Groningen wist met 3-5 te winnen van staartploeg Utrecht Dragons. Lance Morrison was de grote man aan Groningse zijde. De 25-jarige aanvaller uit Victoria, British Columbia had met drie treffers een groot aandeel in de zege. De Canadees bracht Groningen in de eerste periode met twee powerplaygoals op 0-2. Vlak voor de eerste pauze bracht Viktor Kovac Utrecht op het scorebord : 1-2.

In de tweede periode leek Groningen de wedstrijd te beslissen. Via Lance Morrison en weer een powerplaygoal van Blair Lefebvre breidde Groningen de voorsprong uit naar 1-4. Toch wist Utrecht er weer een wedstrijd van te maken. De Utrechters kregen de laatste weken al vele complimenten voor de strijdlust en ook dit keer ontbrak het niet aan karakter bij Dragons. Aan het begin van de derde periode zorgde Utrecht voor paniek bij de gasten. Viktor Kovac en Andrew Scampoli waren beide trefzeker en opeens was de wedstrijd weer volledig open met een 3-4 stand. Grizzlies-coach Sergei Yashin greep in en nam na Scampoli's treffer meteen een time-out. Dat hielp want Groningen hield in het restant van de wedstrijd de voorsprong in stand. Vijf minuten voor tijd bracht Derek Bachynski de broodnodige zekerheid voor Groningen. Shorthanded bepaalde Bachynski de eindstand op 3-5.

Groningen blijft door de overwinning op de vijfde plek maar heeft nog steeds zicht op Geleen dat vier punten meer heeft. In het laatste weekeinde speelt Groningen nog in en tegen Geleen.