24 april 200500:00

Door Joep Meijsen

Flyers kiest Brian de Bruyn

Brian de Bruyn is waarschijnlijk de nieuwe hoofdcoach bij Heerenveen Flyers. De oud-speler was afgelopen seizoen werkzaam in Italië en volgt Leigh Mendelson op als hoogste technische baas bij de Friese formatie. De Bruyn is vooral gekozen vanwege zijn verleden in Heerenveen en ervaring als hoofdcoach.

De Bruyn is in Nederland vooral bekend als speler. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig speelde hij voor de legendarische Feenstra Flyers en was hij een vaste speler in de succesvolle oranjeselecties van die dagen. De Bruyn speelde in totaal 77 interlands, waarin hij tot 22 goals en 17 assists kwam.

Na zijn actieve loopbaan als speler ging De Bruyn verder als coach. Hij werkte onder meer als assistent bij de Kaufbeuren Eagles, die halverwege de jaren negentig in de hoogste Duitse liga DEL uitkwamen. Zijn voornaamste werkgebied de laatste jaren is echter Italië. Daar was hij ook werkzaam toen hij in 2000 werd benoemd tot opvolger van Doug Mason als bondscoach van Nederland.

Het was een kortstondige terugkeer voor de in Canada geboren coach in het land waar hij zijn grootste successen als speler vierde. Het klikte nauwelijks tussen De Bruyn en de spelersgroep, terwijl het hem ook moeilijk viel om vanuit ItaliĂ« voldoende Âfeeling te krijgen met het Nederlandse ijshockey dat voor een bondscoach noodzakelijk is. Tijdens het wereldkampioenschap in Grenoble eindigde Nederland onder zijn leiding als vijfde. Hij werd opgevolgd door Manfred Wolf, die op zijn beurt na een jaar plaatsmaakte voor Theo van Gerwen.

Het afgelopen seizoen was De Bruyn coach bij HC Eppan Pirates in de tweede Italiaanse liga. Deze ploeg eindigde derde in de liga van tien clubs, alvorens het in de halve finale van de play-offs werd uitgeschakeld door HC Merano. Appan, ook wel bekend onder de Italiaanse naam Appiano, wordt gesponsord door elektronicafabrikant Miele.

Heerenveen begon het afgelopen seizoen met de Canadees Dave Hyrsky als hoofdcoach. Deze vertrok halverwege het seizoen uit onvrede over het beleid van de Nederlandse ijshockeybond en de manier waarop het bestuur van de Flyers hiermee omging. De Amerikaan Leigh Mendelson nam de groep later over en gidste deze naar de finale van de play-offs. Deze werd echter in slechts drie wedstrijden verloren van Amsterdam.

De keuze voor De Bruyn past in de hang naar de successen van vroeger in Heerenveen. Sinds de hoogtijdagen van de Feenstra Flyers heeft Heerenveen geen enkele landstitel meer gewonnen. Een reĂŒnie van de spelers van toen zorgde begin dit jaar voor een golf van nostalgie onder Friese ijshockeyliefhebbers. De Bruyn ontbrak bij deze reĂŒnie echter op het appĂšl vanwege coachingverplichtingen in ItaliĂ«