6 maart 200500:00

Door Joep Meijsen

Flyers naar de finale

Heerenveen Flyers heeft als eerste ploeg de finale om het landskampioenschap bereikt. Tyler Palmiscno had een goal een een assist namens de Friezen in de beslissende 4-2 zege op Eaters Geleen.

Voor Heerenveen betekent dit een terugkeer in de finale om het landskampioenschap sinds 2001-2002, toen Amsterdam in de finale uiteindelijk te sterk bleek. Voor de nieuwe coach Leigh Mendelson betekent dit direct een enorme uitdaging. De laatste landstitel van de Friezen stamt alweer uit 1982-83. Sinds de invoering van de play-off-finales heeft Heerenveen geen landstitel meer gewonnen.

De Friese formatie heeft de finaleplek echter op zak en kan zondag ontspannen kijken naar de ontknoping in de andere halve finale. Als Amsterdam wint, kan de serie al snel beginnen, als Tilburg wint, krijgt Heerenveen nog wat extra rust. Altijd het privilege van de ploeg die zich als eerste voor de finale plaatst. Het duurde lang voordat de score in Heerenveen werd opengebroken zaterdagavond. Een schot dat via de handschoen van Rudie van der Holst op de paal kwam, was de beste kans in de eerste periode. Eaters liet het echter vooral defensief afweten. De ploeg van Andy Tenbult maakte beslissende fouten, waardoor Heerenveen in het begin van de tweede periode het initiatief greep.

Jamie Visser opende de score op aangeven van Marco Postma na iets meer dan vier minuten spelen. Luttele seconden later was het al 2-0. Tyler Palmiscno bewijst al maandenlang een van de beste nieuwelingen in de Nederlandse competitie te zijn en bezorgde zijn fans nieuwe munitie voor de discussie met zijn 'league leading' 31e goal van het seizoen. Alleen Mark Bultje schoot net zo vaak raak dit seizoen.

Eaters gaf het nog niet op en anderhalve minuut na de tweede Friese treffer was het Lambert Keulen, de veteraan met de meeste progressie dit jaar, die Geleen weer wat hoop gaf. Erik Landman werkte een assist van Oleg Timchenko binnen voor de 3-1, terwijl Matt Korthuis zijn terugkeer na een blessure vierde met een treffer vroeg in de derde doorgang. Daarmee was het lot van Eaters voor weer een seizoen bezegeld, hoewel Kyle Schutte nog iets terugdeed namens Geleen.

Voor Eaters is het seizoen afgelopen. Onder leiding van Andy Tenbult heeft het jeugdige vreemdelingenlegioen enorme progressie gemaakt. Het zal voor Geleen afwachten zijn welk deel van de selectie intact blijft voor volgend seizoen en hoe de competitie er dan uitziet. Heerenveen kan in de leunstoel plaatsnemen en rustig afwachten op wat komen gaat. Tegen Tilburg zouden de Friezen het thuisvoordeel hebben, tegen Amsterdam niet.