18 maart 200600:00

Door Remco

Flyers op gelijke hoogte

De stand in de finale is weer gelijk. Heerenveen versloeg Nijmegen vrijdagavond na het nemen van penaltyshots. Marcel Nijland stopte maar liefst drie penaltyshots en bracht daarmee het thuisvoordeel in de serie weer terug bij de Friezen.

Het tweede duel in de finale werd een ware thriller. Lange tijd leek Nijmegen met de zege aan de haal te gaan maar een late goal van Petr Kratky gooide roet in het eten voor de thuisploeg.

Heerenveen begon sterk en fel aan de wedstrijd en dit resulteerde na vijf minuten in de openingstreffer. Anton Butochnov werkte vakkundig Kevin Young tegen het ijs en stond daarna geheel vrij voor Casper Swart. De Oekrainse aanvaller van Heerenveen schoot de puck eenvoudig langs de Nijmeegse goalie.


Nijmegen-coach Larry Sacharuk zet zijn mannen op scherp

Heerenveen bleef hierna de betere ploeg en vooral fysiek waren zij Nijmegen de baas. Toch kreeg Nijmegen verrassend genoeg veruit de meeste kansen maar Marcel Nijland herstelde zich uitstekend na zijn blunder in het eerste duel. Na dertien minuten moest Nijland toch capituleren. Een verwoestende uithaal van Erik Landman vanaf de blauwe lijn vloog via de binnenkant van de paal in het doel.

De eerste periode werd verder gekenmerkt door vele straffen. Petr Kratky en Matt Korthuis hadden het veelvuldig aan de stok met diverse Nijmeegse spelers. Aan het einde van de eerste periode leek Heerenveen op voorsprong te komen dankzij wederom Anton Butochnov. Helaas voor de Friezen stond er een Flyer in de crease dus werd het doelpunt terecht afgekeurd door scheidsrechter Beks.


Erik Landman had twee goals tegen zijn oude club, maar het was niet genoeg om Nijmege de zege te bezorgen.

De tweede periode kende hetzelfde spelbeeld als de tweede periode van de ontmoeting van woensdagavond: een gelijkopgaande strijd met kansen voor beide teams maar Nijmegen dat de voorsprong nam. Het was wederom een schot vanaf de blauwe lijn van Erik Landman dat het Triavium op zijn kop zette. Het schot van Landman vloog door een woud van benen en schaatsen en werd onderweg nog aangeraakt door een Friese verdediger.

In tegenstelling tot het eerste duel kon Nijmegen ditmaal niet doordrukken in de laatste periode. De ploeg van Larry Sacharuk kwam er in het begin van deze periode niet aan de pas en het was wachten op de gelijkmaker van Heerenveen. Toch liet deze treffer lang op zich wachten.


Het was een harde, emotionele wedstrijd met de nodige opstootjes.

Twee minuten voor tijd wou Jake Brenk te mooi de puck uit het eigen vak werken. In plaats van de puck weg te schieten, wou de Amerikaan zijn tegenstander omspelen om zo een break away te creëren. Deze actie mislukte en na een waar gevecht om de puck viel deze zomaar voor de voeten van de vrijstaande Petr Kratky. De lange Tsjech twijfelde geen moment en schoot de puck langs de kansloze Casper Swart. Een erg zure tegentreffer voor Nijmegen, maar op basis van de derde periode zeker geen onverdiende gelijkmaker.


Heerenveen had fysiek de overhand in de wedstrijd en dat leverde ze uiteindelijk de zege op.

In de daaropvolgende overtime werd niet gescoord hoewel er grote kansen waren voor Matt Korthuis en Jake Brenk. Beide hadden het vizier niet op scherp zodat penaltyshots de beslissing moesten brengen. Een uitgelezen kans voor Marcel Nijland om zich helemaal te herstellen. De ervaren goalie greep deze kans ook en pakte drie Nijmeegse penaltyshots. Alleen T.J. Caig wist Nijland te passeren. De Flyers waren een stuk succesvoller. Tyler Palmiscno, Anton Butochnov en Don Nichols scoorden allen op Casper Swart.


Don Nicols bejubelt de gelijkmaker van Petr Kratky. Later zou Nicols de wedstrijd beslissen tijdens de serie penaltyshots.

Hiermee pakken de Flyers het thuisvoordeel weer terug. Zondagmiddag vindt het derde duel plaats in Thialf. De wedstrijd begint dan al om 14.00 uur.