Flyers vs Bulldogs Wurm viert met Bezak

15 maart 201923:05

Door Joep Meijsen

Flyers pakt thuis het voordeel

Ronald Wurm was twee keer doeltreffend namens Heerenveen, dat in eigen huis voor ruim tweeduizend toeschouwers met 4-2 won van Luik. Daarmee pakt Flyers een 1-0 voorsprong in de best-of-three.

Komende zondag staan beide teams weer tegenover elkaar, maar dan in Luik. Winst daar is voor Heerenveen voldoende om zich opnieuw te plaatsen voor de finale van het kampioenschap in de Beneliga. Als Luik de winst in eigen huis houdt, dan volgt in mid-week een derde beslissende wedstrijd in Thialf.

Heerenveen had de enige ontmoeting met Bulldogs in eigen stadion in overtime verloren, maar dat was helemaal terug in november 2018. De ploeg van Mike Nason kwam sterk uit de startblokken, al was Luik vooral in de openingsfase zelf ook een aantal keer gevaarlijk. Heerenveen wist het duel echter eigenlijk al binnen twintig minuten te beslissen.

Met bijna tien minuten op de klok moet Marco Postma redding brengen op de lijn als Sjoerd Idzenga al uit positie is. In de tegenstoot scoort Flyers direct zelf. Het schot is van Todd Ratchford en de deflectie van Ronald Wurm laat Stef Verhulst kansloos. Vijf minuten later is het Adam Bezak die de Nederlandse doelman van Luik onder vuur neemt en staat Jasper Nordemann op de juiste plek om de rebound binnen te schieten. De beide eerste treffers van Heerenveen vallen op de powerplay.

Een mooie actie van Adam Bezak, gevolgd door een schot in de bovenhoek, maakt er niet veel later zelfs 3-0 van en zorgt een beetje voor een vroege beslissing in de wedstrijd. Niet dat Luik de strijd opgeeft, de ploeg blijft op zoek naar manieren om terug te komen in de ontmoeting, maar de marge is toch al groot.

Dat wordt nog erger als Ronald Wurm er halverwege de wedstrijd zelfs 4-0 van maakt met een schaatsactie gevolgd door een schot. Het betekent het einde van de wedstrijd voor doelman Verhulst. Zijn vervanger Tom Prodi houdt in het restant van de speeltijd zijn net schoon. Luik doet zelfs kort na de vierde Friese treffer iets terug via Bryan Henry die het hoofd koel houdt in een chaotische situatie voor het doel van Idzenga.

In de slotperiode krijgt Adam Bezak een straf aan zijn broek wegens tripping en zorgt Matheson zelfs voor de 2-4, maar verder komt Luik niet meer. Flyers reist met een 1-0 voorsprong in de serie af naar Luik.Foto: Pieter Jord Hovenga